Tio goda nyheter som lyfte slutspurten av 2022

Här är tio positiva nyheter som inträffat eller presenterats sedan den förra listan i SN publicerades den första december.

En korsning mellan durumvete och en vild släkting kan bidra till ökad tålighet i den globala livsmedelsförsörjningen.

En korsning mellan durumvete och en vild släkting kan bidra till ökad tålighet i den globala livsmedelsförsörjningen.

Foto: Charlie Riedel

Ledare2023-01-04 09:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

1. Under december blev förhandlingarna om EU:s nya klimatpaket färdiga. Det nya förslaget innebär bland annat att man skärpt handeln med utsläppsrätter genom att inkludera fler sektorer, såsom bostäder och transport. Det innebär att 75 procent av Europas utsläpp kommer att omfattas av systemet jämfört med dagens 40 procent. Det är en vinst för klimatet!

2. Den 14 december beslutade Europaparlamentet att godkänna en förordning som möjliggör för ett anpassat lån till Ukraina på 18 miljarder euro, trots att Ungern la in sitt veto på det ursprungliga systemet. Slava Ukraina!

3. En ny variant av vete som klarar extremväder och torka har testats i Syrien. Varianten är en korsning mellan durumvete och en vild släkting. Grödan har tagits fram som en del i att öka klimatmotståndskraften i livsmedelssystemet. Det är den ideella organisationen Crop Trust som tagit fram varianten, som mottagits med stor lycka av bönder i Syriens torra regioner.

4. Den internationella energirådet (IEA) har i en rapport prognostiserat att den globala energikrisen kommer att utlösa en utbyggnad av förnyelsebar el i en snabbare takt än tidigare. Rapporten bedömer att det kommer att byggas lika mycket förnyelsebar energi de nästkommande fem åren som under de senaste 20 åren. Detta kommer vara ett viktigt steg för att kunna begränsa den globala uppvärmningen till 1,5-gradersmålet. 

5. Zimbabwes noshörningspopulation blomstrar och har vuxit till över 1 000 individer för första gången på mer än 30 år! Populationens återhämtning beror till stor del på stiftelsers noggranna övervakning, skydd och hantering av noshörningarna.

undefined
Den här arkivbilden är från Sydafrika, men i grannlandet Zimbabwe växer noshörningsstammen på ett lovande sätt.

6. Forskare vid Washington University School of Medicine har gjort framsteg för att hitta ett botemedel mot MS-liknande sjukdomar. I dag finns läkemedel som bromsar sjukdomens utveckling och som kan lindra besvären. Genom att använda en metod som tidigare revolutionerat cancerbehandlingar är forskningen nu nära att ta fram en behandling som kan eliminera symptomen för den som har insjuknat i MS. 

7. En ny rapport konstaterar att de tidigare hotade mangroveskogarna håller på återhämta sig globalt. Dessa är viktiga ekosystem för biologisk mångfald, koldioxidinfångning men är även viktiga för att öka kustsamhällens motståndskraft mot stormar.

8. Det globala COP15-mötet som hölls i december resulterade i omfattande ramverk för den biologiska mångfalden och människors välmående. Bland annat beslutades att länder ska minska sina föroreningar till 2030 till nivåer som inte är skadliga eller ger negativa effekter för ekosystemfunktioner och biologisk mångfald. 

9. Flygbolaget Air New Zealand meddelade i december att de ska påbörja ett samarbete med flera flygplanstillverkare för att utveckla nollutsläpps-flyg med hjälp av elektricitet, grön vätgas och hybridteknik. Demonstrationsflygen ska vara klara till 2026. 

10. Företaget Impossible Metals har utvecklat en robot som hållbart kan bryta mineraler på havsbotten! Roboten samlar in polymetalliska noduler som innehåller litium, nickel och kobolt från havsbotten med hjälp av smart inlärning och precision. Dessa metaller är otroligt viktiga för den gröna omställningen och denna nya teknik ger många nya gröna möjligheter.