Tio goda nyheter värda sina rubriker i november

Vacciner, nytt korallrev och fler barn får gå i skola, november bjöd på flera glädjande nyheter.

För första gången på 120 år har forskare upptäckt ett nytt korallrev i Stora Barriärrevet. Det är en av tio glädjande nyheter som tål att lyftas fram från den månad som gått.

För första gången på 120 år har forskare upptäckt ett nytt korallrev i Stora Barriärrevet. Det är en av tio glädjande nyheter som tål att lyftas fram från den månad som gått.

Foto: Tane Sinclair-Taylor

Ledare2020-12-01 05:35
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Här är tio positiva nyheter som har inträffat eller presenterats sedan den förra listan i SN skrevs i slutet av oktober. 

1. Pfizer/BioNTechs, Modernas och Astra Zenecas covid-19-vaccin har testats på tiotusentals försökspersoner med goda resultat. De två förstnämnda vaccinen skyddade över 90 procent mot infektion, medan Astra Zenecas var 70 procent effektivt. Ingen som vaccinerades blev allvarligt sjuk i covid-19 eller fick allvarligare biverkningar än huvudvärk och trötthet.

Förtydligande (1/12): Siffran för AstraZenecas vaccin är en sammanvägning av två olika doser, den ena gav effekt hos 90 procent av de behandlade, den andra drygt 60 procent.
 

2. EU-kommissionen har slutit förköpsavtal med flera vaccintillverkare. När vaccin finns tillgängliga kommer de fördelas proportionerligt till EU-länderna utifrån befolkningsmängd. För små länder som Sverige hade det varit betydligt tuffare att konkurrera om vaccindoser på världsmarknaden på egen hand. 
 

3. Mellan 1970 och 2019 ökade andelen barn som var inskrivna på en skola från 72 till 90 procent, enligt FN-organet Unicef. För att den positiva trenden ska fortsätta behöver regeringar dock prioritera att öppna upp skolor som varit stängda under pandemin igen. 
 

4. För första gången på 120 år har forskare upptäckt ett nytt korallrev i Stora Barriärrevet, som länge har hotats av korallblekning till följd av stigande havstemperaturer. Revet är hela 500 meter högt, och en första undersökning visar att området är rikt på svampar och fiskarter. 
 

5. Forskare vid Leiden-universitetet i Nederländerna har tagit fram världens minsta båt  – som ska användas i sjukvården. Den 0,003 millimeter stora båten ska föra med sig kemiska substanser in i blodkärl för att bedöma patienters risk att drabbas av till exempel stroke. Formen sägs vara mer effektiv än de sfär- eller stavliknande former som så kallade nanorobotar annars brukar ha. 
 

6. Världens största solenergianläggning kommer att stå klar i norra Australien år 2027 och vara lika stor som 20 000 fotbollsplaner. Dessutom kommer en 370 mil lång undervattenskabel att föra en del av elen som produceras till Singapore och stå för en femtedel av landets elbehov. 
 

7. Transportsystemet Hyperloop, som utvecklades av entreprenören och Tesla-vd:n Elon Musk, har teståkts för första gången med passagerare. Hyperloop-banorna består av stålrör med lågt lufttryck, vilket gör luftmotståndet lågt och hastigheterna höga: över 1 000 kilometer i timmen. En resa mellan Stockholm och Malmö skulle bli 45 minuter, inklusive incheckning och väntetider. 
 

8. Klädjätten H&M:s stiftelse har utvecklat återvinningsmaskinen Looop med ett forskningsinstitut i Hongkong. Med Looop kan H&M återvinna kläder direkt i butiken, till en början på Drottninggatan 56 i Stockholm. Tekniken kommer att licensieras och spridas för att hela modebranschen ska kunna bli mer hållbar. 
 

9. Företaget Elk och forskare vid Kungliga Tekniska högskolan har tagit fram ett operativsystem som underlättar för musiker att spela på distans, vilket många tvingas göra under pandemin. Systemet bearbetar ljud och musik på mindre än en tusendels sekund och fördröjningen är minimal. Musikerna upplever det därför som att de sitter i samma rum. 
 

10. En undersökning från företaget 3M, mest känt för tejp och post-it-lappar, visar att tilltron till vetenskap ökar. Andelen vetenskapsskeptiker har minskat från 35 till 28 procent sedan förra året, och är nere på den lägsta nivån sedan den första undersökningen kom 2018. Andelen som säger sig vara villiga att försvara vetenskap i diskussioner med skeptiker har också ökat från en av fem till drygt hälften.