Mer mjöl och nya läkemedel för bättre liv

Här är tio goda nyheter som ger hopp om framtiden.

Väderförhållandena har varit gynnsamma i världens viktigaste jordbruksområden.

Väderförhållandena har varit gynnsamma i världens viktigaste jordbruksområden.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2024-09-07 06:30
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

1. Gröna framsteg! Kinas sammanlagda kapacitet för vind- och solkraft har för första gången överträffat kol och samtidigt har tretton EU länder för första gången producerat mer el från vind och sol än från fossila bränslen!

2. Nu kan pengarna räcka längre för konsumenter! Spannmålspriserna är nämligen på den lägsta nivån på fyra år – tack vare att väderförhållandena varit gynnsamma i världens viktigaste jordbruksområden.

3. En ny studie av forskare vid Federal Reserve Bank of New York visar att fattigdomen globalt minskar snabbare än tidigare beräknat och att ojämlikheten minskar både mellan länder och inom länder!

4. Elbilar är inte bara bättre för klimatet – utan även säkrare! En ny global studie har kartlagt incidenter där bränder spridit sig till batteriet i elbilar och laddhybrider och konstaterat att bränder i en bensin- eller dieseldriven bil är över 80 gånger mer vanliga.

5. Vi blir allt friskare och lever längre! Nya siffror från Our world in data visar att risken för att dö ”i förtid” är lägre i dag – oberoende av ålder. Därtill är risken för att avlida innan ett års ålder i dag hela 100 gånger lägre jämfört med 1921.

6. Ukraina kan komma att byggs upp av lego-liknande klossar. Ett australienskt företag har skapat världens första mobila tegelfabrik som använder rasmassor för att skapa klossar som sedan kan användas för att bygga upp nya hem – redan efter sju dagar!

7. En dansk student i Århus har hittat sju silverarmband från Vikingatiden. Fynden finns nu på Moesgård Museum för allmänheten att beskåda. Genom denna upptäckt kan vi lära oss mer om vår historia och om hur vikingarnas världs sträckte sig från Skandinavien till Asien!

8.Amerikanska myndigheter har godkänt ett nytt läkemedel som riktar sig mot en av de vanligaste typerna av hjärncancer. Läkemedlet kan senarelägga behovet av strålbehandling och cellgiftsbehandling! Genombrottet är ett av de första stora framstegen på decennier för patienter med denna typ av hjärncancer.

9. En indisk entreprenör gör skillnad för klimatet! Genom att använda biologiskt material som socker och majsfibrer har han skapat klimatvänliga och billiga påsar som redan ersatt sex miljoner plastpåsar i lokala affärer runt om i hela Indien.

10. Forskare i USA har upptäckt ett protein som har förmågan att förhindra DNA-skador. Upptäckten skapar stora möjligheter och kan lägga grunden för allt från vacciner mot cancer till skapandet av grödor som tål ökande torka!