Tre gånger är redan en vana i Gnesta

Det blir tredje raka för de två styrande partierna i Gnesta, trots allt.

Anna Ekström (M) och Linda Lundin (S) ledar Gnesta i en tvåpartikoalition. Det är tredje raka mandatperioden som S+M bildar styre.

Anna Ekström (M) och Linda Lundin (S) ledar Gnesta i en tvåpartikoalition. Det är tredje raka mandatperioden som S+M bildar styre.

Foto: Andreas Tun Hedfors

Ledare2022-09-27 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Gnestas politiska pussel ger samma svar som efter förra valet och det förrförra. En fortsättning på samarbetet mellan Socialdemokraterna och Moderaterna i minoritet har varit sannolikt sedan det stod klart hur mandaten fördelades.  

I nästa val 2026 kommer de två partierna därmed att ha styrt kommunen i tolv år tillsammans. Den koalitionen är numera etablerad, trots att partierna inför valen ser sig som huvudmotståndare. Detta är inte utan kostnad. Såväl S som M har betalat ett pris för att styra ihop – om vi jämför med läget som var hösten 2014. Båda har klart lägre väljarstöd än vad som var fallet då, när de två etablerade ett gemensamt styre som majoritet.

Kommunalråden Linda Lundin (S) och Anna Ekström (S) kan återbruka dåvarande statsminister Göran Perssons från valnatten 1998: Vi regerar vidare. De styrande två partierna vinner inte valet, de gick ju inte heller till val som ett uttalat par. Men de förblir det starkaste som går att pussla ihop bland mandaten. 

Opinionsförändringarna i Gnesta talar för att ett samarbete mellan S och M inte behöver straffas stenhårt av väljarna. Inte i en tid där politiken fokuserar på fler värden än konflikter den ekonomiska höger-vänster-skalan. Såväl Lundin som Ekström blev kommunalråd under den gångna mandatperioden, efter Johan Rocklind (S) och Ann-Sofie Lifvenhage (M). Det är alltid attraktivt att få leda en kommun, men det kan komma att bli riktigt prövande framöver. 

Vi ser en försvagad konjunktur och ett ökande inflationstryck, åtminstone under det närmaste året. Mörka moln formas. S+M lär tvingas ta en del svåra beslut, inte minst ekonomiskt. Sådana som är mer nödvändiga än önskvärda. 

Som ordspråket lyder: Det ena du vill, det andra du skall, så plägar det gå i dylika fall.

Inom oppositionen ökade såväl Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna sitt väljarstöd, men bara V vann ett mandat. SD är tredje största parti, V det femte och MP det sjätte, med Centerpartiet som fjärde störst. I sak ger det marginella förändringar. Feministiskt initiativ föll ur fullmäktige och in i stället kom Kristdemokraterna. Det talar för att det även fortsättningsvis blir Centerpartiets Håkan Ekstrand som blir oppositionsråd, trots ett tappat mandat, förutsatt att C, Liberalerna och Kristdemokraterna etablerar valteknisk samverkan och blir näst största minoritet.