Trenden är att blicka bakåt och sänka takten

Världen serveras till oss i små, små fragment som med kraftig inzoomning.

De tre makrotrenderna i Ungdomsbarometerns trendspaningsrapport för nästa år visar detta tydligt; hälsa, estetik och ekonomi är i fokus. Ord som Slow-life,  No-spend-challenge och Soft Girls är olika uttryck för att sakta ner i livet och ta det lugnt.

De tre makrotrenderna i Ungdomsbarometerns trendspaningsrapport för nästa år visar detta tydligt; hälsa, estetik och ekonomi är i fokus. Ord som Slow-life,  No-spend-challenge och Soft Girls är olika uttryck för att sakta ner i livet och ta det lugnt.

Foto: Emilie Holtet

Ledare2024-01-03 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Året som gått har det blivit tydligt att människor söker efter gemenskap genom att se bakåt i tiden. Att blicka bakåt har blivit en trend som kan spås vara här för att stanna, när det känns som att världen snurrar allt snabbare. Frågan är hur detta kommer att synas i nästa års samtal?

Innan vi ser framåt behövs en tillbakablick för att kunna läsa av vart vi är på väg. 2023 har varit ett mörkt år på många sätt. Krig i Europa, inflation, lågkonjunktur, skjutningar och ännu en väpnad konflikt. Ljuspunkterna är faktiskt få och svåra att komma ihåg. 

Kanske är det för att så många av oss har näsan begravd djupt i sociala medier, där sensationsjournalistiken vinner allra flest klick och de argaste motsättningarna får störst synlighet. Att fånga människors uppmärksamhet kräver att man rapporterar om något extraordinärt. Världen serveras därför till oss i små, små fragment som med kraftig inzoomning ska framstå som hela verkligheten. Det är inte konstigt att människor ser bakåt i tiden när samtiden målas i en mycket mörk nyans. 

På sociala medier är det möjligt att spana in en "det var bättre förr”- trend. Siffror på vad saker kostade förr lyfts fram för att försöka illustrera att vi har det sämre nu än tidigare. Detta samtidigt som forskning på vårt mående används för att visa att den tekniska utvecklingen påverkar oss negativt, både fysiskt och psykiskt. Wellness-trenden är inriktad på avkoppling och mindre skärmtid. Det är möjligt att se det som att vi längtar tillbaka och romantiserar en mer analog värld. Pricken över i:et på detta är att sällskapsspelet utsågs till årets julklapp. 

undefined
Det är möjligt att se det som att vi längtar tillbaka och romantiserar en mer analog värld.

De tre makrotrenderna i Ungdomsbarometerns trendspaningsrapport för nästa år visar detta tydligt; hälsa, estetik och ekonomi är i fokus. Ord som Slow-lifeNo-spend-challenge och Soft Girls är olika uttryck för att sakta ner i livet och ta det lugnt. Det är trendigt bland unga att bryta karriärnormen, att spendera mindre och sänka tempot. Samtidigt finns det också en motsatt trend på alla områden där till exempel CEO-estetiken ger uttryck för att det i stället är trendigt att öka takten. Trots motsättningarna går det ändå att utläsa att många unga strävar efter något nytt och i vart fall till viss del tycker att tempot kan gå ner. 

undefined
Det kommer inte att vara möjligt att titta bort från den samtid som framstår som en pågående trafikolycka.

Så, vad gör detta med framtiden eller det kommande året? Efter det senaste årets svacka önskar man att den enda vägen vore upp, men en sådan utveckling går inte att lova eller garantera. 2024 kommer med största sannolikhet att handla om att stoppa gängskjutningar samtidigt som omvärldsläget blir en balansgång på en slak lina mellan EP-val, Erdogan och väpnade konflikter. 

Det kommer inte att vara möjligt att titta bort från den samtid som framstår som en pågående trafikolycka. Men eftersom vi inte är mer än människor så kommer vi ändå att försöka. Det kanske till och med är nödvändigt för att underlätta tillvaron. 

Framtidsbilder, del 6. Den här texten ingår i ledarsidans jul- och nyårsserie som fäster blicken på det nya året.