Smittskyddsinsatserna i Sverige och i omvärlden vänder upp och ned på det mesta. Gränser stängs, företag får svårt att driva sin verksamhet, på grund av införda regler och förbud, smittrisk och stopp i efterfrågan. Permitteringar och varsel indikerar risken för en snabbt stigande arbetslöshet.
Regeringen räknar med arbetslösheten stiger till nio procent och att tillväxten faller. Det är nog en optimistisk bedömning. Stockholms Handelskammare varnar för att en halv miljon arbetstillfällen kan gå förlorade om inte regering och riksdag klarar av att leverera ytterligare stödåtgärder till företagen. Så många verksamheter, så många livsverk och så mycket levebröd måste ställas om till att bara försöka överleva. I slutänden påverkar det också våra framtida resurser för jobb, försörjning och välfärd inom ramarna för det svenska samhället.
Samtidigt finns det företag som har behov av folk, ofta som en följd av stängda gränser mot omvärlden. Inom de gröna näringarna saknas närmare 8 000 personer, enligt LRF:s vd Anna-Karin Hatt. Det gäller främst till säsongsarbeten där de vanligtvis anställda inte kunnat ta sig till Sverige. Det må ofta vara krävande jobb, men lediga jobb.
I en tid där varje arbetad timme är ytterst värdefull sett till så många timmar som fryser inne på grund av smittskyddsåtgärder på andra håll, behöver detta få en lösning. Ingen är betjänt av att produktionen inom jordbruket, trädgårdsnäring, skogsplantering och skogsvård, tappar kraft i ett redan svårt läge.
Konjunkturinstitutet räknar med kraftigt stigande priser globalt på grönsaker, frukt och bär framöver. Gröna näringar världen över lider på samma sätt som de svenska av smittskyddsrestriktioner och svårigheter att rekrytera arbetskraft. Det riskerar att påverka allt från kaffepris till färska grönsaker.
Det är ack så värdefullt att den matproduktion som är möjlig att få till i Sverige också kan ske. 90 procent av den svenska livsmedelsproduktionen sker i nuläget i Götaland och Svealand. Enligt LRF:s bedömning finns 600 000 hektar åkermark att ta till, den relativt största delen av denna finns i Norrland och Svealand.
Det finns lediga jobb och de är gröna. Genom att regering och riksdag slopade inkomstgränserna för studenters studielån kan elever vid jord- och naturbruksutbildningar bli tillgängliga för inhopp i större utsträckning. Trädgårdsnäringen har infört en 40-timmars snabbutbildning på distans för att försöka möta ett säsongsbehov på 5 000 personer. Det är också en utsträckt hand till de anställda som förlorat jobbet i de branscher som lamslagits eller sargats hårt av de samhälleliga smittskyddsåtgärderna, exempelvis hotell- och besöksnäring eller butiksanställda.
Det gäller, som det heter, att laga efter läge.