Tryggheten Àr vÀrdefull, men fastna inte i kameran

Det Ă€r bra att Moderaterna i Nyköping sĂ€tter ett fokus pĂ„ trygghetsfrĂ„gor. Det behöver vi tala mer om – och göra mer för.

Otrygghet och ouppmĂ€rksammade risker slĂ„r mot alla – i centrum sĂ„vĂ€l som i smĂ„orten, i busskuren, i motionsspĂ„ret, i villakvarteret och miljonprogrammet.

Otrygghet och ouppmĂ€rksammade risker slĂ„r mot alla – i centrum sĂ„vĂ€l som i smĂ„orten, i busskuren, i motionsspĂ„ret, i villakvarteret och miljonprogrammet.

Foto: Ruud, Vidar

Ledare2021-09-27 05:16
Detta Àr en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets vÀrderingar.

Det har blivit lĂ€ttare att fĂ„ tillstĂ„nd att sĂ€tta upp övervakningskameror i brottsförebyggande syfte, noterar Nyköpingsmoderaterna i sin budgetmotion för 2022, och vill sĂ€tta upp fler. Det kan sĂ€kert göra nytta pĂ„ vissa platser. Kom bara ihĂ„g att kameran i sig inte stoppar brott och den skyddar rent fysiskt ingen utsatt. Ibland kan den dĂ€remot bidra till att lösa brott som redan har skett. Samtidigt ska ökad övervakning alltid vĂ€gas mot ett integritetsperspektiv. 

Det trygghetsskapande kommer i mĂ„nga former. Det noterar ocksĂ„ Moderaterna och pĂ„pekar att kommunen "kan med enkla medel stĂ€rka tryggheten i offentliga miljöer". 

Ibland handlar det om att tillföra ljus och insyn pĂ„ otrygga platser. RĂ€dslan för det dolda, svĂ„rförutsĂ€gbara behöver motverkas. Ibland har grönska och vĂ€xtlighet bildat skrymslen dĂ€r ingen ser in. DĂ„ mĂ„ste det röjas siktlinjer. Dygnet har mĂ„nga mörka timmar ibland. DĂ€rför behövs ofta nya ljuskĂ€llor – lyktstolpar, upplysning av fasader och prĂ„ng. I andra lĂ€gen handlar trygghet i stĂ€llet om att ha vuxennĂ€rvaro, allt frĂ„n vakter och personal i tjĂ€nst till vuxna i allmĂ€nhet. Det finns alltid risker att gĂ„ pĂ„ djupet med, otrygghet för kvinnor, för unga och Ă€ldre, samt för de nattligt festande pĂ„ vĂ€g hem.  

Cykelbanor, gĂ„ngvĂ€gar och promenadstigar blir fler och tar mer utrymme i vĂ„ra tĂ€torter. StrĂ„k som lĂ€tt hamnar i mörker eller Ă€r sĂ„ pass avsides att utsattheten ökar, behöver granskas noga. Full trygghet överallt gĂ„r aldrig att uppnĂ„, men risker som gĂ„r att motverka mĂ„ste identifieras. 

I lĂ€gen dĂ€r otrygghet sprids snabbt, som i det senaste fallet med ett överfall pĂ„ Arnö, dĂ€r mĂ„ste samhĂ€llet agera med styrka och beslutsamhet. Inte bara frĂ„n polisens sida. 

RĂ€dsla Ă€r sjĂ€lvklart ocksĂ„ en politisk valuta. Det osĂ€kra vĂ€cker oro, ibland rationellt sĂ„ och ibland inte. Kloka politiker har ocksĂ„ att motverka fördomar och överdrifter, utöver risker och hot. MĂ„l och medel mĂ„ste matcha för att bygga hĂ„llbar trygghet. Politikens ansvar Ă€r att möta rĂ€dslor och risker med svar som bĂ€r pĂ„ hopp. 

Ett lokalt trygghetsarbete har alla möjligheter att vara handfast och tydligt. Tryggheten i offentliga miljöer Àr inte enbart nÄgot polisiÀrt, men synlig och agerande polis betyder mycket för det trygga, det tillförlitliga. Andra aktörer tillför andra nyttor. FrÄn riskbedömningar till sÀkerhetsÄtgÀrder, frÄn att röja buskar, trÀd och grenar till att faststÀlla behovet av mer kontinuerlig övervakning. Myndigheter och föreningsliv kan samverka pÄ smarta sÀtt. Mycket görs, men mer kan alltid göras.

Moderaterna vill se mer av lokala insatser mot extremism, gÀngkriminalitet och radikalisering samt att motverka vÄld i nÀra relationer. Trygghetsarbetet har och ska ha en tydlig social dimension, med mÀnniskor att vÀnda sig till, med professionellt folk som kliver in i svÄra lÀgen dÀr andra gÀrna hade duckat.

I de hĂ€r frĂ„gorna bör de partipolitiska skillnaderna vara smĂ„. De styrande partierna i Nyköping – Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet – gör klokt i att ta Moderaterna i hand med ett fokus pĂ„ ett tryggare Nyköping. Viktiga mĂ€tpunkter för ökad trygghet finns redan i den egna budgeten. Otrygghet och ouppmĂ€rksammade risker slĂ„r mot alla – i centrum sĂ„vĂ€l som i smĂ„orten, i busskuren, i motionsspĂ„ret, i villakvarteret och miljonprogrammet. Det kostar pĂ„ ibland, men Ă€r ett givet samhĂ€llsuppdrag.