Om fem år ska hälften av de nyregistrerade tunga lastbilarna i landet vara elektriskt drivna lastbilar. 15 år senare ska fordonsflottan vara helt fossilfri. Det där med nyregistreringarna har utvecklats så positivt att branschen nu har tidigarelagt målet med ett par år före 2030. Det är i detta som planerna på en nyetablering i Vida vid Nyköpingsbro kommer in som en viktig strategisk pusselbit. Det är en utveckling som inte kan vänta. Utan ett rejält och tillförlitligt nät av laddstationer längs vägarna kommer omställningen att fastna och hindras.
Därför kan vi nu läsa om hur Nyköpings kommun upplåter mark vid Nyköpingsbro under tre år – i hopp om att etableringen av en rejäl laddpark blir av. Bakom projektet står riktigt tunga aktörer, bland andra svenska Volvo och Scania. Därmed bör det också finnas rätt ekonomiska muskler att göra investeringarna med. Även kommunen kommer att behöva göra sitt, sett till markens blöta egenskaper.
Lastbilar och bussar står för cirka 6,5 procent av de svenska klimatpåverkande utsläppen. De tunga transporternas omställning från fossila bränslen till det mer hållbara betyder alltså en hel del. Om du inte har läst debattartikeln i SN från Åkeriföretagen nyligen, så gör det. Det vill till att detta går vägen och regeringen får inte strula till det. Omställningen kan hålla högre tempo och vara mer effektiv.
De tunga industriernas omställning, inte minst SSAB:s, väger allra tyngst i Sveriges kamp för att bekämpa klimathotet. Men vi behöver många dagliga tunga transporter också i framtiden. E4:an genom östra Sörmland är och förblir en pulsåder. Utan en fossilfri lastbilsflotta kommer den omställningen att köra fast.
Samtidigt finns alltid osäkerheter. Kommer bedömningen att Nyköpingsbro är en riktigt bra etableringsplats att stå kvar? Det är upp till exploatören. Hur kommer arbetet för att få tillräcklig laddningskraft på plats att genomföras? Det måste ske smidigare än Vattenfall Eldistributions onödigt konfliktskapande kraftledning till SSAB i Oxelösund från Hedenlunda.
Regeringen och riksdagen har tyvärr misslyckats med att samla ett tillräckligt brett stöd för att grundlagssäkra en rejäl markägarkompensation vid exploateringar. Centerkravet om höjd intrångsersättning till 150 procent av fastighetsvärdet är i helt rätt riktning: underlätta och utveckla.
Omställningen till ett fossilfritt samhälle berör alla stora samhällssektorer. Det har Fossilfritt Sverige samlat många tunga branschlöften kring. De färdplanerna måste hålla ett högt tempo – transporterna är ett typexempel. Varje enskild pusselbit i förändringen – likt den i Vida vid Nyköpingsbro – guld värd för oss alla.