Turkiets HBTQ-hat måste tas på större allvar

Inte ens nöjesbranschen går fri från Turkiets HBTQ-fientliga censurförsök.

I president Erdogans nationalistiska Turkiet dras snaran åt mot HBTQ-personer. Nu har det till och med gått så långt att Netflix tvingats censurera en homosexuell karaktär i en serie.

I president Erdogans nationalistiska Turkiet dras snaran åt mot HBTQ-personer. Nu har det till och med gått så långt att Netflix tvingats censurera en homosexuell karaktär i en serie.

Foto: TT

Ledare2020-07-27 05:13
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

– Islam fördömer homosexualitet som leder till virussjukdomar och orsakar förfall och förtappade generationer, sa Turkiets högsta religiösa ledare Ali Erbas i maj, vilket senare backades upp av president Recep Tayyip Erdogan. HBTQ-personer fruktar nu för sin säkerhet, då homohatet bara ökat från offentligt håll i Turkiet. 

Konflikten mellan den nationalistiska politiska eliten och HBTQ-aktivisterna har under våren trappats upp till den grad att olika former av internetdrev uppmanat homosexuella att lämna landet. Uppmaningarna går i linje med Erdogans nationalistiska agenda, inte minst då han menar att "angrepp" eller rättare sagt kritik mot Erbas homohatiska uttalanden är ett angrepp på Turkiet (SR, 12/5).

Erdogans nationalistiska projekt är inte förenligt med mänskliga fri- och rättigheter. Religion, konservatism och heder är några av nyckelorden i hans politiska idé. HBTQ-personer förföljs, trakasseras och hotas i dagens Turkiet och myndigheterna är givetvis svala inför att hjälpa till när offren söker skydd och vill anmäla förövarna. Homosexualitet är inte förbjudet i Turkiet, men att vara öppet homosexuell är svårt. Det är desto svårare att anordna HBTQ-evenemang som Pride i landet, då polisen ofta avslår ansökningar med hänvisning till att de inte kan säkra manifestationerna. Det krävs inte många hjärnceller för att förstå att den turkiska polisen är ointresserade av att tillåta offentliga tillställningar som står upp för alla människors rätt till att vara sig själva. 

Den senaste repressionen skedde dock något förvånande mot film- och streamingbolaget Netflix. Det var i samband med att Netflix skulle börja filma ett romantiskt drama - If Only - i Turkiet som planerna fick ställas in till följd av myndigheternas HBTQ-fientliga krav. De turkiska myndigheterna vägrade att ge Netflix filmtillstånd om de inte strök en karaktär från manuset. Det romantiska, turkiska dramat fick inte innehålla en homosexuell karaktär. Netflix valde därför att vända på klacken och ställa in serien som helhet (Hollywood Reporter, 21/7).

Det är första gången som Turkiet aktivt krävt ändringar i Netflixproducerade filmer som avsågs att spelas in i Turkiet. Det är dock inte första gången som Turkiet censurerat något från Netflix. Exempelvis krävde Turkiet att ett avsnitt av Designated Survivor skulle tas ned från streamingtjänsten, då det fanns en fiktiv, turkisk ledarkaraktär som framställdes som en skurk. Bilden av en korrupt turk passade helt enkelt inte in i den statsunderstödda självbilden.

Oavsett om det gäller fiktiva karaktärer så som en vanlig, homosexuell man eller för den delen en korrupt ledare ser vi ett skrämmande mönster från de turkiska myndigheterna. Det som inte passar in i Erdogans samhällsbild ska bort. I sann nationalistisk anda måste bilden av fosterlandet vara polerad, korrekt och censurerad från personer som inte passar in i den snäva mallen. HBTQ-personer får därför inte synas i turkisk TV, liksom att en fiktiv karaktär om en korrupt ledare inte får visas, då det antagligen skulle kunna föra tankarna till landets egen president. 

I censurens Turkiet ser vi hur ett land som från en början närmade sig väst istället vänt sig mot religiöst och nationalistiskt grundad extremism. Det är en sorglig utveckling som borde få fler européer att sätta hårt mot hårt innan det är försent.