Två rödgröna profiler lämnar arenan

2010-talets rödgröna i Nyköping är nu historia.

Ledare 5 april 2022 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Om det finns något rödgrönt samarbete i Nyköping efter nästa val så är det något annat än det som varit. På kort tid har två av de rödgröna styrenas mest framträdande politiker, från åren 2010 till 2018, valt att lämna politiken. 

Miljöpartiets Malin Hagerström har i dagarna avsagt sig uppdraget som kommunalråd på deltid. Marco Venegas (MP) är nu partiets förstanamn (SN 2/3), uppbackad av Karina Josevski. Och när Vänsterpartiet klubbade sin lista för valet i höst placerades gruppledaren Nicklas Franzén på tredje plats och han valde då att tacka för sig. Listan stöptes om rejält jämfört med 2018. Det tidigare kommunalrådet lämnar nu politiken (SN 2/4).

 

2010 formades Nyköpingspolitikens första uttalat rödgröna treparti-styre. Det var i en tid där blocken var A och O. Det var även historiskt eftersom Miljöpartiet bytte sida efter fyra år med Nyköpingsalliansen. Detta präglade politiken i nästintill ett decennium därefter.

En av tjusningen med demokrati är att majoriteter kommer och går. Hagerström och Franzén kom att personifiera ”Nyköpingsstyret” tillsammans med Urban Granström (S) i åtta år, från 2010 till 2018. Sedan blev mandat-matematiken mer komplicerad, vindarna drog åt höger och Nyköping fick ett blocköverskridande styre. 

 

Hagerström var en av arkitekterna bakom det lokala samförståndet mellan S, MP och C efter valet 2018. I detta ingick att Franzéns Vänsterpartiet – inklusive nya toppnamnet Helena Dahlström – accepterade en plats vid sidan av, utifrån en särskild överenskommelse med Socialdemokraterna. Politik är också att laga efter läge.

Nu väntar andra tider. Sett i backspegeln satte Hagerström och Franzén onekligen färg på 2010-talets lokalpolitik, i stort och smått, inte minst i ett antal meningsutbyten med denna ledarsida. Tack för debatterna!

 

 

Fotnot: Texten har tillfogats en rättelse om vilken plats Vänsterpartiets gruppledare placerades på när listan till valet slogs fast. Han hamnade inte utanför valbar plats, vilket ursprungligen stod i ledartexten.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Ulf-Göran Widqvist: Vilka partier vinner kommunvalet i Nyköping?

Vilka partier vinner kommunvalet i Nyköping?

Ledare: Eid kan sätta sin prägel på Moderaterna

Eid kan sätta sin prägel på Moderaterna