Ukrainas lejon behöver värme och vapen

Med hjärtats mått är det nära från Oxelösund till Ukraina.

På bilden tänder Volodymyr Dubrovsliy, en av invånarna i Kupiansk, ett ljus i hemmet strax före nyåret. Han hade då varit utan ström i fyra månader.

På bilden tänder Volodymyr Dubrovsliy, en av invånarna i Kupiansk, ett ljus i hemmet strax före nyåret. Han hade då varit utan ström i fyra månader.

Foto: Evgeniy Maloletka

Ledare2023-01-16 07:10
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Den som behöver skäl för att besöka Oxelö Marknad har fått ytterligare några. Överskott från marknaden och andra Lions-aktiviteter används för att skicka bärbara elgeneratorer till Ukraina. 

Det är värmande att Lions Oxelösund gör en tydlig markering för folket i ett näraliggande land som har utsatts för ett fullskaligt hänsynslöst anfallskrig. Rysslands försök att bygga upp ett imperium och krossa det ukrainska folket pågår just nu, varje dag. 

Det brutala krig, där den ryska regimen redan har kört över 100 000 av sina egna trupper in i köttkvarnen och begått omfattande brott mot mänskligheten, har kostat tiotusentals ukrainares liv. Det ukrainska samhället, dess ekonomi och infrastruktur har skadats allvarligt. Men det har inte knäckt, utan snarare stärkt ukrainarnas vilja att försvara sig och det samhälle de har tillsammans. Trots att den ryska Putinregimen riktar omfattande missilattacker mot civil infrastruktur – elförsörjningen inte minst. Samtidigt som ryska regimstyrda medier gläds åt tankarna på att ukrainarna ska frysa, lida och dö.

Det är en för vår tid tydlig kamp som pågår. Här ställs ett demokratiskt samhälles rätt till frihet och självbestämmande mot en diktaturs blodiga imperiedrömmar med långa tentakler bakåt i historien. Det går inte att stå neutral. 

Även om Ukraina militärt skördat stora framgångar i försvaret mot angriparen, och det civila samhället visat sig stå pall för enorma påfrestningar, behöver dess folk stöd och resurser utifrån, från vänner i världen. Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något. Dörrar har öppnats för en framtid i EU och en väg in i Nato, efter kriget. Men först måste kriget vinnas och Ryssland förlora. 

undefined
Varm mat delas ut till strömlösa invånare i staden Kupiansk.

EU och Nato har ställt upp med militärt stöd i form av vapen, materiel och ammunition, sådant som rakt av stoppar ryska anfallsvågor. Det behövs mer av detta för att ukrainarna också ska ha resurser att återta förödd och ockuperad mark. Men alla dessa ukrainska lejon behöver också värme och vänskap. Frivilliga krafter i Sverige och i andra länder sträcker ut hjälpande händer. Lions i Oxelösund och för Oxelö Energi, som skänker ett av sina två flyttbara elverk i reserv, har hjärtat på rätta stället.