Den ideella sektorn vädjar ofta om stöd under storhelgerna, Kan vi avvara en hundralapp eller tre när vi ändå är i farten och spenderar pengar på klappar och käk? För många välgörenhetsorganisationer är det helt avgörande hur mycket pengar som kommer in under årets julkampanjer.
Utan den är möjligheterna att hjälpa utsatta kvinnor, sjuka barn, hemlösa eller vilka som nu är målgruppen, betydligt sämre.
När det offentliga skyddsnätet brister är det inte sällan Stadsmissionen, Räddningsmissionen, Bris, Rädda barnen eller liknande aktörer som tar emot. Organisationer som Sjöräddningen och Friluftsfrämjandet skulle knappast någon vilja vara utan. Den ideella sektorn kan vara flexibla och snabbrörliga i en föränderlig värld. Se och möta de behov som uppstår i samhället. Där kan man också möta människor i ögonhöjd, på ett helt annat sätt än i myndigheternas offentliga sektor.
Med det i åtanke är det problematiskt att många av dessa organisationer i dag inte har samma resurser som för några år sedan. Givandet har minskat. Det visar både siffror från branschorganisationen Giva och från Orvesto konsument. Att privatpersoner inte har råd att skänka pengar i lika hög grad som tidigare till följd av inflation och ökade kostnader är inte förvånande. Inte heller att företagen blivit mindre generösa när det kommer till välgörenhet. Men det är oroande.
För att förändra situationen måste utvecklingen vändas. Att fler enskilda börjar skänka pengar igen vore naturligtvis jättebra. Men det allra bästa sättet att öka intäkterna för civilsamhällets organisationer är att fler företagen delar med sig mer. Därför är det förslag som regeringen häromdagen tog emot från “Utredningen om skatteincitament för juridiska personers gåvor till ideell verksamhet”, på sin plats.
Utredaren föreslår att företag och organisationer ska få skattereduktion för gåvor till social hjälpverksamhet eller vetenskaplig forskning. För gåvor mellan 2 000 och 200 000 ska det utgå en skattereduktion på 25 procent. För gåvobelopp över 200 000 kronor upp till 400 000 kronor föreslås en skattereduktion med 5 procent.
Om förslaget blir verklighet skulle det sannolikt innebära att fler företag bestämmer sig för att ta samhällsansvar. Det skulle bidra till en tryggare vardag för de ideella verksamheter som år efter år kämpar med att dra in tillräckligt med pengar till sitt viktiga arbete.