Unga vänder ryggen till dagens politik

Dagens unga vänder sig inåt, till familjen och vännerna. Samhällsutvecklingen är på väg åt fel håll.

Familj och vänner betyder mycket för dagens unga.

Familj och vänner betyder mycket för dagens unga.

Foto: Henrik Holmberg / TT

Ledare2024-02-06 06:30
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Vad 15 000 unga mellan 15 och 24 tycker och tänker har nu presenterats av Ungdomsbarometern i Generationsrapporten 2024. Mer än hälften av dessa ungdomar tror inte att politikerna kan lösa problemen som finns i Sverige. Oroväckande är att andelen killar som helt eller delvis tar avstånd från att demokrati alltid är bäst har ökat – från 12 procent 2021 till 19 procent i slutet av 2023. Även bland tjejerna har andelen ökat, men inte lika mycket.
Detta borde oroa alla vuxna som är samhällsintresserade. Reaktionerna är samtidigt inte så svåra att förstå, om man tänker efter. Det är kanske är en sund markering att ungdomar vänder sig ifrån politiken när den ser ut som den gör. 

Det är oro och krig i världen och samtidigt får vi larmrapporter om klimatförändringar. Inom Sverige är det polarisering och smutskastning. Det är partier som säljer sig billigt för att få igenom något som de unga tycker är oväsentligt. Det blir otydliga kompromisser i bästa fall. I sämsta får vi majoriteter som kör över resten, även i frågor som är viktiga på lång sikt. 

De politiska ungdomsförbunden har svårt att locka medlemmar. Många unga tycker att politik är töntigt. Allt färre vill identifiera sig som antirasist, feminist eller miljövän. Andelen unga som ser sig som antirasist har närmast halverats sedan mätningen 2019. Inte ens tjejerna verkar tycka det är viktigt att vara feminist, den andelen har sjunkit från 64 procent till 46 procent på bara två år.

Dagens unga vänder sig i stället inåt, mot familj och vänner, för att klara av livet i en orolig värld. Kompisar har alltid varit viktiga för tonåringar och unga vuxna. Det gäller också familjen. Andelen unga som är “väldigt nära” sina föräldrar har ökat från 37 till 43 procent sedan 2011. Utöver all oro i världen är detta också en följd av att föräldrarna till dagens unga är annorlunda än vad tidigare generationer har varit. Det är föräldrar som umgås så mycket med sina barn att förtroendet dem emellan blir stort.

 

undefined
Håller Generation Greta, som i Greta Thunberg, på att förlora sitt inflytande på dagens unga?

Generation Z, som gruppen kallas, oroar sig även över ekonomi och därför prioriterar de att tjäna pengar. Man köper hellre billigt än hållbart. Generation Greta, som i Greta Thunberg, verkar ha minskat sin andel kraftigt, sett till denna materialistiska trend. 
Många vuxna kommer alltså att klaga över att dagens ungdomar är politiskt ointresserade och pengagalna. 

Det är lätt att glömma att dagens unga, precis som alla andra, är en produkt av sin tid. 

 

De politiska partierna i Sverige måste rannsaka sig själva. Det är våra nutida beslutsfattare som misslyckas. Det är trots allt ett sundhetstecken att de unga ser att samhällsutvecklingen går helt eller delvis i fel riktning. 68 procent svarar så i undersökningen. Nedbrutet på könsskillnader anser mer än 75 procent av tjejerna att samhällsutvecklingen går åt fel håll. 60 procent av killarna gör samma bedömning.