Uppoffrande insatser tål att hedras

Veterandagen behöver få mer uppskattning.

Ledare 27 maj 2022 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Att ställa upp för Sverige i internationella insatser, inte sällan med risk för eget liv och hälsa, är en stor sak. På söndag firas därför Veterandagen, där svenskars insatser i utlandstjänst ges extra uppmärksamhet och möter tacksamhet. Ett samhälle som har kraft och vett att erkänna värdet av andras uppoffringar för det gemensamma bästa mår bättre än det samhälle som tittar bort och pratar om annat. 

Sverige har länge varit förskonat från krig, men vi har svenskar med erfarenheter från sådana miljöer, exempelvis med uppdrag att skydda civila eller stå mellan krigande parter i mycket osäkra lägen.

Det finns sörmlänningar i vårt närområde som har erfarenheter från Suezkrisen, från Bosnien, Afghanistan och Mali. Olika årtionden, men värdefulla insatser. Då talar vi inte bara om uniformerad personal utan också civila insatser. Det har varit ett Sverige som markerat att det snäva nationalistiska perspektivet inte fungerar i en global värld. 

I vårt närområde får Veterandagen mest uppmärksamhet i Oxelösund, med ett större program och arrangemang. Det är ett samarbete mellan Sveriges Veteranförbund/Fredsbaskrarna Södermanland, Oxelösunds församling, Hemvärnet och Nyköpings FN-förening. 

På nationell nivå verkar det inte bli någon direktsänd ceremoni i public service, trots tidigare debatt. Trots att det är en nationell angelägenhet med internationell prägel. SVT har fortfarande inte fattat grejen. Försvarsmakten sänder däremot via Youtube. 

 

Allt börjar i de enkla gesterna. Det kostar väldigt lite att uttrycka tacksamhet, men samhällsmässigt har det ett stort värde. Om några år kommer det mycket väl att behövas frivilliga som bidrar till konfliktbegränsning i gränsområdet mellan Ukraina och Ryssland. Då vill det till att de som då ställer upp känner en full uppbackning på hemmaplan.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa