Uselt lagförslag driver på smugglingen av hundar

Aldrig har efterfrågan på hundar varit så stor i Sverige som nu. Den skadliga smugglingen har tyvärr ökat och ett dåligt nytt lagförslag riskerar att öka den ytterligare.

Efterfrågan på hundvalpar har ökat kraftigt i Sverige under det senaste året. Med det också den illegala smugglingen, som göder kriminella krafter. Det leder till såväl lidande för djuren som en risk för spridning av sjukdomar som rabies.

Efterfrågan på hundvalpar har ökat kraftigt i Sverige under det senaste året. Med det också den illegala smugglingen, som göder kriminella krafter. Det leder till såväl lidande för djuren som en risk för spridning av sjukdomar som rabies.

Foto: Vadim Ghirda

Ledare2021-04-22 05:36
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Pandemin har fått en del oväntade följder, en av dem visade sig vara att våra nya vanor med att arbeta mer på distans hemifrån har gett fler möjlighet att köpa en hund, vilket har ökat efterfrågan på hundvalpar kraftigt i Sverige under det senaste året.

Som själv kommande från en bondgård på landet har vi sysslat med hunduppfödning på hobbynivå i familjen under hela min uppväxt. Att ta en kull valpar någon gång då och då är krävande men också väldigt roligt och mysigt, men aldrig har vi haft sådant enormt tryck som när vi tog en kull under vintern 2020. 30 mail på en dag från hugade spekulanter va inte ovanligt. 

Med en sådan ökning av efterfrågan så har tyvärr även den illegala marknaden ökat. En hund kan vara ganska dyr, och för oseriösa uppfödare som inte gör något förarbete kan en kull valpar ge mycket pengar i handen på relativt kort tid. Det största problemet är den ökande smugglingen av hundar till Sverige. 

Det handlar ofta om regelrätta fabriker i länder som Polen och Rumänien, där valpar födds upp i burar ute i lador utan lämplig vård eller någon form av socialisering och omvårdnad. Dessa får sedan falska eller delvis falska EU-pass, så de kan köras in i Sverige och säljas här. Ofta är valparna för unga när de skiljs åt från sina föräldrar och har upplevt stort lidande under sin uppväxt. Uppfödningen styrs också i regel av kriminella krafter, som därmed göds med pengar till sin övriga brottsliga verksamhet. Värre än så är att många av valparna inte har fått den veterinärvård och de vaccinationer som egentligen krävs för att föra in ett djur till Sverige. Därmed riskerar djuren att ta in farliga sjukdomar som rabies, en oundvikligt dödlig sjukdom för den som inte får vård i tid. 

Insmugglade hundar är alltså ett problem som både orsakar lidande för djuren, finansiering av brottslighet och en risk för spridning av livsfarliga nya sjukdomar. Alla dessa är i sig allvarliga och att vi gör allt vi kan för att komma till rätta med frågan känns angeläget. Därför är det problematiskt att Sverige just nu riskerar att införa en ny lag som tvärtom kommer att öka risken för fler insmugglade hundar. 

I en artikel i Dagens Nyheter gör generaldirektörerna från Jordbruksverket och Tullverket en föredömligt tydlig genomgång av varför förslaget till ny svensk djurhälsolag riskerar att förvärra problemet. Förslaget vill ta bort sällskapsdjur från inresegränslagen, vilket kommer innebära att Tullverket inte längre har rätt att stoppa ett fordon för att söka efter insmugglade hundar. Ett syfte med detta är att anpassa lagen till EU:s regelverk om fri rörlighet. Detta är oerhört olyckligt och det skulle i praktiken göra det fritt fram att smuggla hundar till Sverige. 

Politikerna borde lyssna på myndigheterna här och genast revidera sitt förslag. Men det är inte bara våra politiker som har ansvar för att komma till rätta med smugglingen. Var och en som när en dröm om en egen hund får inte låta denna komma i vägen sitt omdöme. Finns det tecken på att en utannonserad valp har smugglats till Sverige ska man inte stötta genom att köpa den. Vi har alla, både lagstiftare och privatpersoner, ett ansvar för att bekämpa den här skadliga hanteringen.