Utan resor blir Europa bara fattigare

Det stängda Europa står oss dyrt.

En sommar utan turism kommer att vara ett hårt slag för många EU-länders ekonomier. Allt hänger på hur pass effektivt smittan har kunnat bekämpas.

En sommar utan turism kommer att vara ett hårt slag för många EU-länders ekonomier. Allt hänger på hur pass effektivt smittan har kunnat bekämpas.

Foto: Luigi Navarra

Ledare2020-05-14 04:40
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

EU-kommissionen öppnar för stegvisa lättnader i sommar för resor mellan medlemsländer. Det är försiktigt och trevande av lätt insedda skäl. Stora krafttag har använts för att hela stänga Europa, det är en riskfylld övning att lätta på restriktionerna. 

Oron för en andra våg och en tredje våg av smittspridning kommer att påverka hur snabbt gränserna öppnar mellan medlemsstater igen. Några går före, andra avvaktar.

En sommar utan turism kommer att vara ett hårt slag för många EU-länders ekonomier. En del semesterländer är mer attraktiva än andra och har följaktligen mer att förlora på en stängd sommar. Ett land som Grekland bävar för vad som följer utan turister. Över 31 miljoner människor reste till Grekland ifjol. Intäkterna från turismen ökade med nära 13 procent, till motsvarande 197 miljarder kronor. 

I dag jobbar 27 miljoner människor direkt eller indirekt inom turismsektorn i EU. Nästan 3 miljoner företag, varav 90 procent är små och medelstora företag, omfattas. Turismen står för 12 procent av sysselsättningen inom unionen. 

I ett EU med sargade ekonomier och kraftigt fallande BNP är det hårda bud. Ekonomikommissionären Paolo Gentiloni lovar att det kommer att bli en turistsäsong. Men det kan bli som med den där stickade vanten, möjligen en tummetott. För kommissionen kan inte besluta åt medlemsstaterna. Varje land bestämmer över hur och när det ska bli möjligt att resa in i landet. 

För Sveriges del handlar det i första hand om att bestämma sig för hur mycket inrikes resande kan vara aktuellt efter den 15 juni. Kanhända får vi också något mer av umgänge med våra nordiska grannländer. 

Pandemin är tyvärr inte förhandlingsbar. Allt hänger på hur pass effektivt smittan har kunnat bekämpas. Annars blir sommaren kort och intäkterna försvinner bort.