Utrikesministern måste markera mot Ryssland

Mordförsöket på en tjetjensk regimkritiker i Sverige måste få diplomatiska konsekvenser.

Ledare 6 december 2021 05:41
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

De säkerhetspolitiska spänningarna mellan Sverige och Ryssland har nått en ny nivå. Anledningen? Ryska staten rapporteras ha försökt mörda en tjetjensk oppositionspolitiker på svensk mark. Utrikesminister Ann Linde (S) borde markera hårt och skicka den ryska ambassadören hem till Moskva.

Den makabra historien slutade i Gävle, men började i Tjetjenien. Tumso Abdurachmanov, en av Tjetjeniens främsta regimkritiker, har sedan 2015 levt i exil som dissident. Livet i Sverige har däremot inte satt stopp för hans kamp för ett självständigt Tjetjenien. Via sociala medier och Youtube har Abdurachmanov aktivt kritiserat den politiska regimen i den ryska delrepubliken. Under 2020 hade han hundratusentals följare på sociala medier.

En morgon i Gävle förra året vaknade Abdurachmanov i sin säng av att en man attackerade honom med en hammare. Trots att gärningsmannen hann slå några slag mot honom lyckades Abdurachmanov övermanna torpeden. Han slog ned honom och direktsände förloppet och förhöret på sin Instagram.

Mannen och en medhjälpande kvinna, Abdurachmanovs partner, döms senare i hovrätten till 12 respektive 1,5 års fängelse för brottet, men den dömda duon är inte de enda med blod på sina händer.

 

Abdurachmanovs kritiska stämma hade uppenbarligen inte varit ljuv musik i den ryska regimens öron. Enligt en läckt europeisk underrättelserapport framkommer det att den ryska staten ligger bakom mordförsöket. Den ryska kvinnan och mannen agerade enbart som ombud åt den ryska regimen.

I SVT:s Uppdrag granskning (1/12) beskrevs en detaljerad plan för hur Tumso Abdurachmanov skulle mördas i sitt hem i Gävle. Kopplingarna sträcker sig långt in Kremls korridorer, ända upp till president Vladimir Putin.

Den ryska regimen har beordrat utomrättsliga avrättningar ett flera gånger i närtid i Europa. Ett av de mest kända exemplen är mordförsöket på Sergej och Julia Skripal i brittiska Salisbury 2018. Nu är det bekräftat att Ryssland även har sanktionerat ett mord på svensk mark, även om det i detta fall endast utmynnade i ett mordförsök.

”Oacceptabelt” enligt utrikesdepartementet (UD), som den 18 maj kallade upp den ryska ambassadören Viktor Tatarintsev för att ”framföra Sveriges tydliga position”. En i sammanhanget ytterst tandlös reaktion på ett mordförsök utfört på svenskt territorium av rysk underrättelsetjänst.

 

UD:s reaktion på mordförsöket ter sig därför inte vara mer än sval. Det är omöjligt att se det på något annat sätt, då ett möte på UD verkar vara den hittills tuffaste konsekvensen som riktats mot den ryska ambassadören. Är ett kvartsamtal med utrikesminister Ann Linde en proportionerlig åtgärd för ett statssanktionerat mordförsök utfört på en regimkritiker, i en annan stats territorium?

Gör om och gör rätt, Linde! Utvisa den ryska ambassadören. Det är det minsta vi kan göra för att understryka det oacceptabla i affären. 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa