Hästnäringen är lite speciell. Hästar är onekligen mer lika lantbruksdjur än en hund eller katt, men behandlas oftare som husdjur än som del av ett jordbruk. Hästar används mest som sällskap, för friluftsliv och aktivering av exempelvis ungdomar, samt för idrotter som fälttävlan. Ridskolor är en bred rörelse i Sverige och ett populärt fenomen bland flickor.
Just på grund av hästnäringens särskilda form har den hamnat i skottgluggen i samband med en ny utredning om övergödning. Bakgrunden är att Sverige har en stor del av sin kust mot Östersjön, ett hav med känsligt ekosystem på grund av sin skyddade position. En faktor som har skadat mycket är övergödning från gödsel. Sverige jobbar hårt för att minska på läckaget ut i Östersjön av gödsel från bland annat jordbruket.
En ny stor utredning om övergödning presenterades i februari i år. Den väckte inga större reaktioner till en början, men nu har många röster börjat höjas. En utredning är ju just en utredning. Det är inga konkreta lagförslag som ligger på bordet. Utredningen har undersökt en fråga närmare och lämnat våra politiker en rekommendation att gå vidare med.
Övergödningsutredningen har en särskild bilaga om hästnäringen. I professionella lantbruksföretag har man nämligen omfattande rutiner för att ta hand om det gödsel som de egna djuren ger upphov till. Men hästar är, som nämnts ovan, sällan en del av ett professionellt jordbruk.
I den särskilda bilagan konstaterar utredningen att gödsel från hästar utgör 20 procent av andelen ”stallgödsel”, men att en majoritet av detta inte tas om hand på ett ordnat sätt. Därför föreslås i denna del av utredningen att Jordbruksverket ska se över ny lagstiftning för just hästar. Bland annat ingår förslag om att kraftigt begränsa formen för hästhagar. Detta skulle få till följd att många ridskolor och små stall inte skulle kunna ha sin verksamhet kvar. De skulle nämligen behöva mångdubbelt mer mark jämfört med i dag.
Den svenska hästnäringen har reagerat med stor ilska på dessa förslag. Även om dessa fortfarande bara är på idéstadiet. Det är förståeligt, eftersom förändringarna skulle göra stor skada på hela ekosystemet för ridsporten.
Förslagen är tondöva, men inte bara på grund av de följder de skulle få för hästnäringen. Grunden till hela utredningen är nämligen utgångspunkten att Sverige måste göra mycket mer för att stoppa övergödningen av Östersjön. Vilket man kan anse, vi vet att Östersjön är känsligt.
Problemen är att Sverige inte är det enda landet med Östersjökust. Länder som Polen och Ryssland påverkar också Östersjön – och deras syn på nödvändigheten av att minska övergödningen är, minst sagt, annorlunda från vår. Problemet är alltså ytterst att Sverige inte ensamt kan rädda Östersjön från övergödning. Även om vi så reglerar bort såväl hästnäring och övrigt inhemskt jordbruk. Andra länder måste hjälpa till och ta ansvar.
Östersjön är ytterligare en sådan miljöfråga, där Sverige ska se upp med att försöka göra allt arbete på egen hand, och med detta förstöra för egna företag, samtidigt som andra länder inte alls ställer upp alls lika mycket. Vissa miljöfrågor måste lösas via gemensamma avtal. Inte bara genom att vi tar på oss tagelskjortan och straffreglerar bort en viktig näring och ett stort fritidsintresse för många svenskar.