Vad då, hon har ju hela tisdagen på sig

Statsministeromröstningens relationsstatus: Det är komplicerat.

Talman Andreas Norlén låter Socialdemokraternas Magdalena Andersson prövas av riksdagen på onsdag. Trots att hon inte har samlat tillräckligt med stöd för att klara den voteringen. I nuläget.

Talman Andreas Norlén låter Socialdemokraternas Magdalena Andersson prövas av riksdagen på onsdag. Trots att hon inte har samlat tillräckligt med stöd för att klara den voteringen. I nuläget.

Foto: Jessica Gow/TT

Ledare2021-11-22 16:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Inget är klart, men efter extra sonderingstid för Socialdemokraternas nya partiledare Magdalena Andersson kommer det nu att bli en skarp statsministeromröstning i riksdagen på onsdag morgon. Tajt? Vad då, Magdalena Andersson har ju hela tisdagen på sig att hitta en lösning – där Vänsterpartiet accepterar att Andersson blir nästa statsminister och att Socialdemokraterna och Miljöpartiet ingår i hennes regering.

Ibland lyser det igenom, även på talmannens presskonferens med Magdalena Andersson, en tro på att det är Centerpartiet som har veto i frågan. Andersson försökte inför kamerorna att bryta med den bilden flera gånger, genom att understryka att tre partier förhandlar, inte ett fjärde. 

Centerpartiet svarar förstås bara för sitt. Det ska mycket till innan C backar från tidigare besked att släppa fram Andersson som statsminister. Regeringen har ju fått uppgörelserna om stärkt äganderätt i skogen och en uppluckring av strandskyddet på plats, vilket var huvudkravet från Centerpartiets sida.

Men det löftet handlade bara om statsministeromröstningen. Andersson kan alltså tillträda statsminister, men likväl förlora budgetomröstningen samma dag. Och i varje votering om mer vänsterpolitik därefter.

Ett avtal i sakfrågor mellan S, MP och V garanterar inget stöd från Centerpartiet i riksdagen i dessa frågor. De tre rödgröna utgör inte heller den största riksdagsrelationen i nuläget. Det nya månggiftet med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna samlar större stöd, deras förslag är huvudförslag i budgetomröstningen på onsdag. Utan att själva ha en majoritet.

Politikens matematik är som den är. Självklart är det komplicerat och knöligt för Magdalena Andersson att kunna bli statsminister, men inte olösligt. Klockan tickar.