Attacken som slog ut ledaren för terrorgruppen Islamiska staten är en större propagandaseger för USA:s president än det är en förlust för den islamistiska terrorismen.
För självklart var det en stor seger för kampen mot terrorismen – och USA:s intressen - när Donald Trump kunde offentliggöra resultatet av insatsen mot IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi. Under nästan ett årtionde lyckades denne gäcka amerikanerna och dess allierade. Till slut var det ändå terrorn som förlorade, kalifatet som gick under.
Det är ett budskap i linje med vad USA:s befolkning väntar sig. Precis som när Usama bin Laden sköts till döds i en räd i Pakistan under Barack Obamas presidenttid, även om den insatsen bar på ett starkare signalvärde mot terrorismen som växande globalt hot.
En huvudfiende ska inte komma undan. Ronald Reagans ”Du kan fly, men inte gömma dig”-budskap från 1985, ekar i Vita husets korridorer. Attacken mot al-Baghdadi var därför en stor framgång för Trump som gjorde det mesta av tillfället. ”Vi flög in väldigt, väldigt lågt och väldigt, väldigt snabbt”, förklarade presidenten dramatiskt. In i ett område som kontrolleras av en med IS konkurrerande islamistgrupp, åtminstone på papperet. Enligt New York Times (27/10) var det dock så att Trumps famösa tillbakadragande av amerikanska trupper från kurdiska områden nära turkiska gränsen snarare försvårade insatsen mot IS-ledaren än underlättade den.
Att al-Baghdadi gömde sig bara halvmilen från turkiska gränsen lär utan tvivel leda till mer spekulationer om hur intresserat Turkiet egentligen är av att slå ut IS. Det nu krossade terrorkalifatets större inkomster kom ju länge från storskalig smuggling av stulen olja in i detta grannland.
Självklart var al-Bagdhadis död en mycket stor symbolisk förlust för IS och den sidan av den islamistiska terrorismen. Det faktum att ledaren tog livet av sig när amerikanska specialstyrkor hade trängt in honom i ett hörn, är talande. Det var inte slutet för IS, men det var slutet för dess terrorkalifat i Syrien och Irak. Terrorstaten som stått för så mycken ondska, alltifrån försök till folkmord mot minoriteter som yazidier, till religiöst krig mot kristna, zoroastrier och shiamuslimer, nådde någon form av slutpunkt när dess ledare sprängde sig själv i luften, jagad av amerikanska specialstyrkor.
IS-relaterade terrordåd rapporteras från många håll i världen. Inte bara i Mellanöstern, utan även Nigeria, Filippinerna och Somalia (BBC 27/10). Den islamistiska terrorismen är en månghövdad hydra. Hotet från våldsbejakande krafter i samma anda är ingalunda över. Det lär ta ny form, med nya eller nygamla aktörer.
Följderna av den amerikanske presidentens beslut om reträtt från kurdiska områden, och USA:s kurdiska allierade, nära turkiska gränsen har bland annat blivit att IS-medlemmar och dess närstående har kunnat fly ur fångenskap. Risken är att hotbilden återigen ökar i Europa. Vaksamheten får inte minska.