Väljarna söker inte borgfreden längre

Regeringens opinionsstöd minskar. Borgfreden är över, även bland väljarna.

Ulf Kristerssons Moderaterna och Annie Lööfs Centerpartiet ökar i senaste stora opinionsmätningen från SCB. Det ene växer med oppositionsrollen, den andra med ett konstruktivt samarbete med regeringen.

Ulf Kristerssons Moderaterna och Annie Lööfs Centerpartiet ökar i senaste stora opinionsmätningen från SCB. Det ene växer med oppositionsrollen, den andra med ett konstruktivt samarbete med regeringen.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ledare2020-12-03 05:17
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Den största förändringen i Statistiska Centralbyråns stora opinionsmätning för november är att Socialdemokraterna går kraftigt tillbaka jämfört med läget i maj. Då var det pandemi, kris, nationell samling och en någorlunda borgfred. Striden mellan partierna underordnades det allvarliga läget.

Vi har fortfarande problem med smittspridning och de livshotande risker som följer, men väljarna har lämnat klungan bakom ett ledarskap i krisen – och i mycket återgått till det som var före.  

Miljöpartiet hänger på gärdsgården till riksdagen med 4,2 procent, Liberalerna har en bit dit med 3,0. I övrigt kan Moderaterna konstatera att arbetet för att göra Ulf Kristersson till oppositionens främsta namn har gett betalt. Socialdemokraterna är fortfarande största parti med 29,4, men Moderaterna står starkare med 22,1 procent än Sverigedemokraterna med 17,6. I konkurrensen om oppositionsutrymmet har Kristersson, inte Åkesson, vunnit. Sannolikt är det en följd av stundens allvar. 

Centerpartiet har hämtat sig jämfört med maj-mätningen. En del beror säkert på Annie Lööfs återkomst från föräldraledigheten, en kraftig ökning i synlighet, samt partiets sympatisörer uppskattar C:s tydliga roll som konstruktiv förhandlingspart i mötet med regeringen. 

Med Liberalerna är läget annorlunda, därför är också trycket på att byta fot, att släppa januariavtalet hårdare. När väljarstödet inte växer, får partiledaren växande problem och den politiska linjen hårdare kritik. Det kan mycket väl bli så att L tvingas byta partiledare igen, med tämligen kort tid kvar till valet 2022.