Väljarnas åsikter om politisk stabilitet avgör

Olof Jonmyren är med sina 21 år på Södermanlands Nyheter den C-märkta ledarskribent som jobbat längst, vilket blev starten på ett samtal om tiden, sommaren, valet och hur rollen som ledarskribent förändrats, allt över en lunchburgare i centrala Nyköping.

Väljarnas uppfattning om vad som är politiskt stabilitet avgör valet, säger SN:s politiska redaktör Olof Jonmyren.

Väljarnas uppfattning om vad som är politiskt stabilitet avgör valet, säger SN:s politiska redaktör Olof Jonmyren.

Foto: Patrik Oksanen

Ledare2022-06-27 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

– Stundtals, när det varit som värst, så har ledarskribentjobbet i den nationella debatten nästan närmat sig underhållningsvåld. Och det är verkligen inte jag. När jag började 2001 så skrev varje ledarsida för sin lokalt betalande publik. Ledarsidan hade en plats i den lokala världen och enda gången man märktes nationellt var om ledarsidan nämndes i tidningskrönikan i radion som presenterade åsikterna som en solfjäder. Med sociala medier och digitalt genomslag klev ledaren in i den allmänna nationella debatten. Med en skarpt formulerad åsikt blev det något man pratade om, många gånger på bekostnad av nyhetsjournalistiken och kulturjournalistiken. 

Vad var problemet med det?

– Det du förlorade var dialog och resonemang, istället blev det en del av polariseringen i samhället. Jag skulle säga att det informella samtalet med läsarna tog stryk. Ta SN som är C-märkt som exempel, om vår ledarsida ska läsas av många prenumeranter måste man hitta ett bredare tilltal, jämför det med de som letar nationellt genomslag med många klick så blir det skillnad. Det är som att försöka lansera filmjölk när andra slåss om vem som har vassaste chilipepparen, du vinner inga utmärkelser för filmjölk till frukost även om det är nyttigt.

Även om Olof plötsligt erkänner att han själv inte ätit filmjölk på närmare 35 år, så går poängen fram. Liksom att han erkänner att han är en usel opportunist. 

– Jag saknar att för få i den politiska debatten ställer följdfrågor om varför och hur det ska göras istället för att bara vara emot. Mycket av politiken just nu är som om det vore ett derby mellan AIK och Djurgården med vrålande fans på läktarna. Nyanser och kompromisser går förlorade i den politiska debatter. Det gör samhället mer inskränkt och mindre lösningsorienterat. 


Hur går det i valet i höst? 

– Jag tror att det avgörs av väljarnas uppfattning om vad som är politiskt stabilitet. Om det finns större förtroende för Magdalena Anderssons enpartiregering än koalitionen med Miljöpartiet, ja då tror jag att det blir svårt för moderaternas Ulf Kristersson att vinna statsministerposten. Den högljudda SD-vänliga högern har nog underskattat effekterna hos vissa borgerliga väljare av att gå SD-vägen. En del av dessa röster kan nog Socialdemokraterna vinna och det skiftar balansen i statsministerkampen. 

Du har varit på Nyköpingsbornas frukostbord genom ledarsidan under lång tid, vad betyder läsarkontakterna?

– Det är klart att det som är roligt med det här jobbet är när man får positiv feedback, eller träffar någon som ställer en bra följdfråga så att vi får ett bra samtal utan att behöva vara överens. 

Hur har Nyköping förändrats sedan du började?

– Då var Nyköping långt från Stockholm, både kulturellt och mentalt. Nu är det en integrerad residensstad i en större region, från att ha varit en stor stad i en mindre region. Nyköping är också en stad i världen, tack vare Skavsta. När vi nyss stod i matkön var det tre som pratade tyska, de har inte kommit hit av en slump.

Samtalet vecklar in sig på Nyköping som destination och betydelsen av de tyska filmgenren Inga Lindström. Det är en genre av romantiska familjefilmer, som spelats in i Nyköping, och där Olofs två barn varit med som statister. 

Vad ska du göra i sommar?

– Som en hund behöver jag gå runt min egen bädd tre, fyra varv för att slappna av. Det tar väl en vecka att komma ned i varv. Sedan behöver jag kurera min rygg och vila, jag har haft problem sedan februari. Jag har den här våren lärt mig leva med återkommande smärta, och det jag insett är att det är svårt att vara en bra människa med ihållande värk. Även om jag är ledig kommer jag nog inte sluta att tänka på politik, men jag kommer att ha mer distans till dagens brus under sommaren. Sedan blir det förstås besök på platser som är viktiga för släkten, Gotland, Värmland och kanske en resa till Kalmar.