Varför inte ta det säkra före det osäkra?

Det är underligt att Folkhälsomyndigheten verka tro att svenskar skulle se munskydd som ett alternativ, snarare än ett komplement till den sociala distanseringen.

Det är inte helt klart varför munskydd är så kontroversiellt i Sverige när det snarare är en självklarhet i resten av världen.

Det är inte helt klart varför munskydd är så kontroversiellt i Sverige när det snarare är en självklarhet i resten av världen.

Foto: ALI LORESTANI / TT

Ledare2020-08-03 05:47
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

– Allt går åt rätt håll, smittan sjunker snabbare än någon vågat hoppas på. Vi kommer troligtvis ha en fortsatt smittspridning i höst. Antagligen på en låg nivå, men det finns en risk att det flammar upp igen. Framför allt på platser som inte haft så mycket smittspridning tidigare, sa Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell under torsdagens presskonferens (TT, 30/7). 

Smittspridningen minskar, men det betyder inte att pandemin är över. Det ser vi inte minst i form av en ökning av antalet smittade i andra europeiska länder som under sommaren öppnat upp sina samhällen efter en längre nedstängning (AB, 27/7). Det finns en given oro för en andra våg och därför är det rimligt att vara på sin vakt, även om det är lugnare nu än på väldigt länge. 

Samtidigt vet vi inte hur det blir när skolterminen kickar igång om några veckor. Sommaren har skapat en naturlig chans till distansering. Det kan därför gå fort om smittan väl får fart igen, särskilt när alltfler ska trängas på tåg och bussar under rusningstrafik. Det blir då ännu svårare att hålla distans, vilket öppnar upp för frågan om vi ska använda munskydd som ett extra skydd.

FHM menar givetvis att avstånd är effektivare än munskydd: "Det är bara att titta på var smittspridningen sker. Det är i nära kontakt, ansikte mot ansikte. Därför får man inte se munskydden som ett alternativ till att hålla avstånd", men de lägger också in en brasklapp om att munskydd kan rekommenderas om "man inte kan välja något annat alternativ" (SVT, 14/7). Resten av världen tillämpar både distansering och munskydd, då det ena inte per automatik utesluter det andra, så varför gör inte vi svenskar båda grejerna också?