Varför slå så hårt mot Vittraeleverna?

Nyköpings kommun behöver inte slå allt vad den orkar mot Vittraskolan efter branden.

Det var en extrem situation när Vittraskolan brann ned som krävde god samverkan mellan skola och kommun. Det borde tas hänsyn till också i det byråkratiska efterspelet kring ersättningslokalerna vid Rosvalla.

Det var en extrem situation när Vittraskolan brann ned som krävde god samverkan mellan skola och kommun. Det borde tas hänsyn till också i det byråkratiska efterspelet kring ersättningslokalerna vid Rosvalla.

Foto: Anton Bäcksholm

Ledare2022-12-06 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Vittra Kungshagen förstördes i en brand i juli ifjol. Två ungdomar dömdes för att ha orsakat branden. 

De över 350 Vittraeleverna stod utan skola, från en dag till annan. I det läget lyckades kommunen och skolan få till en lösning, där eleverna först fick tillfällig undervisning, inhyrda i Rosvallas lokaler. Därefter kom ett antal moduler på plats på den stora parkeringen vid idrottsanläggningen. Myndighet och skola samverkade för elevernas bästa. 

Men. Modulerna togs i bruk före det att bygglovet var klart.

Alla vet att ett bygglov är en känslig fågel, med rejäla sanktionsavgifter för den som inte följer regelverket. I dag ska miljö- och samhällsbyggnadsnämnden ta beslut i ärendet, Vittraskolan ska tvingas betala en avgift på 1,4 miljoner. Det är visserligen betydligt lägre än den första summan som skolan fick besked om. Faktiskt en miljon kronor lägre, eftersom kommunen hade räknat fel. Men det är ändå onödigt hårt.

Den som inte väntar in ett bygglov får en sanktionsavgift. Det går inte att komma ifrån. Där har nämndens ordförande Björn Fredlund (S) rätt när han kommenterar ärendet (SN 29/11). Men avgiften hade kunnat sättas ned, om politikerna hade haft viljan. Det blir nu onödigt enögd byråkrati av detta. 

Om avgiften inte står i rimlig proportion till den överträdelse som begåtts så kan den minskas till hälften eller en fjärdedel. Men det tycker inte kommunen, enligt handlingarna: ”Bygglovenheten anser inte att den aktuella överträdelsen, att uppföra skolpaviljonger innan det finns bygglov och startbesked, är av sådan mindre allvarlig art att avgiften inte är proportionerlig."

Det vore vettigare att sett till den extrema situationen – inte minst, själv utgångsläget med force majeure efter branden – se en möjlighet att åtminstone halvera den summan. Nämnden och kommunen borde tänka ett varv till.

Uppdatering (16.00):  Nämnden klubbade det föreslagna vitesbeloppet utan invändningar.