Världen blir bättre – det lär vi av april

Förmågan att lagra i batterier kommer sexdubblas i Europa till 2030. Det är en av de goda nyheter som tål att uppmärksammas från månaden som har gått.

En robot som kan kläs ut till en räv eller coyote ska göra stor nytta vid Alaskas flygplatser.

En robot som kan kläs ut till en räv eller coyote ska göra stor nytta vid Alaskas flygplatser.

Foto: Marc Lester

Ledare2024-05-04 07:30
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Här är tio goda nyheter som har rapporterats eller inträffat sedan den senaste listan publicerades i SN.

1.  Efterfrågan på batterilagring driver på investeringarna i Europa. Mot slutet av 2023 hade Europa 20 GW installerad energilagringskapacitet. Lagringsförmågan beräknas bli sexdubbelt så stor till 2030. 

2. Forskare har kunnat visa hur ansiktet på en neandertal-kvinna som dog för 75 000 år sedan såg ut. Detta utifrån mycket sköra och trasiga benbitar från en skalle. Neandertalarna var en förhistorisk människoart och var påfallande lika dagens människor på många sätt.

3. En robot utklädd till räv ska hålla fåglar och andra vilda djur borta från flygplatsens landningsbanor i amerikanska Fairbanks, Alaska. Syftet är att minska antalet olyckstillbud där exempelvis fåglar krockar med flyg. Under 2023 var det nästan 100 sådana incidenter bara i Alaska.

4. En av de nya viktminskande diabetesmedicinerna har väckt ett visst hopp om att motverka symtomen i nervsjukdomen Parkinson. Mycket arbete återstår, men nu väntar mer storskaliga tester och studie av biverkningar.

5. Forskare vid amerikanska MIT i Boston har använt en så kallad chatbot för att utmana konspirationsteorier. 2190 personer, anhängare till sådana teorier, ingick i försöket och samtalen minskade deltagarnas tro på konspirationen med närmare 20 procent.

6. Vacciner räddar närmare sex liv i minuten, enligt WHO. En stor studie, publicerad i tidskriften The Lancet, har undersökt de senaste 50 årens globala vaccineringsinsatser. Totalt beräknas 150 miljoner liv ha räddats, 101 miljoner av dessa är barn. Den största delen kommer från mässlingsvaccin.

7. Forskare i Sydostasien har för första gången kunnat följa hur en orangutang, Rakus, sökte upp och använde en medicinalväxt. Den tuggade växten lades över ett öppet sår. Liknande beteende har sett hos andra apor. 

undefined
På trettio har medellivslängden i världen ökat med drygt sex år.

8. Slovakien kommer att stänga sitt sista kolkraftverk sex år tidigare än beräknat. Tanken var att det skulle ske till 2030, men mycket talar för att det sker redan i sommar när Vojany-verket stängs permanent.

9. Med hjälp av mRNA-teknik – som ingår i covid-vaccin - hoppas forskare kunna etablera en ny terapi mot den sällsynta och ärftliga sjukdomen propionsyrauri, som försvagar kroppens förmåga att bryta ned aminosyror och fettsyror. Först väntar mer omfattande tester.

10. Den globala medellivslängden har ökat med 6,2 år under de senaste 30 åren. Det visar en studie som publiceras i tidskriften The Lancet. Vi har blivit betydligt bättre på att behandla tarmsjukdomar, luftvägsinfektioner och stroke.