Världen blir snabbt mycket farligare

De fruktansvärda terrordåden i Israel visar på en värld med allt större globala risker.

Terrorattackerna i Israel genomfördes både med raketanfall och beväpnade terrorgrupper. Hundratals civila israeler mördades.

Terrorattackerna i Israel genomfördes både med raketanfall och beväpnade terrorgrupper. Hundratals civila israeler mördades.

Foto: Tsafrir Abayov

Ledare2023-10-10 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Minst 250 personer som deltog i en dansfestival för fred i södra Israel mördades kallblodigt av terrorister. Det var en del av helgens omfattande dåd av terrororganisationen Hamas, som härskar i Gazaremsan och vars själva mål är utrotandet av Israel. Det är makabra, fruktansvärda scener. En del av detta finns att ta del av i sociala medier, men det är inget att rekommendera. De filmade morden på försvarslösa civila är till för att skrämma, håna och uppvigla. 

För demokratin Israel är det den svartaste situationen på decennier, kanske sedan Yom Kippur-krigets start i oktober 1973. Efter terrorangreppen har den israeliska försvarsmakten slagit tillbaka. Dödstalen stiger följaktligen också i Gaza, det isolerade område där Hamas härskar. 

undefined
Stödet för Israel manifesterades på många håll i världen efter terrordåden, här är parlamentsbyggnaden i bulgariska huvudstaden Sofia.

Det som sker är också del av en växande global hotbild. Hamas backas upp av det fundamentalistiskt styrda Iran, vars mål är islamism. Iran stödjer och finansierar terrorism, inte minst i området runt staten Israel. 

Iran och Ryssland håller dessutom hand i Ukrainakriget. Putinregimen har fått vapenstöd i olika former. Ett Mellanöstern som exploderar i våld skulle vara som hand i handske för Moskva. En omfattande konflikt skulle flytta visst omvärldsfokus från Ukraina-invasionen. Det tvingar inte minst USA att hålla ögonen på vad som sker i området med Israel, Libanon, Syrien och Irak. 

Lägg därtill den folkfördrivning som har inträffat i Nagorno-Karabach, en region i Kaukasus som länge varit fokus för en etnisk och territoriell konflikt mellan staterna Armenien och Azerbajdzan. Den sistnämnda staten har nu överhanden mot ett Armenien som inte längre har Putinregimens militära stöd. 

Vi ser även pågående väpnade konflikter som berör flera stater i det nordafrikanska Sahara. Där härjar både den ryska regimens legotrupper och islamistiska terrorgrupper. 

Kinas alltmer militanta markeringar mot det demokratiska Taiwan samt diktaturen Nordkoreas aktiva uppbackning det ryska anfallskriget formar det mest osäkra världsläget sedan Kalla krigets tid.  

undefined
En israelisk kvinna har här funnit en mördad släkting efter terrordåden.

Terrordåden i Israel kom också att bli en del av debatten i söndagens svenska partiledardebatt i SVT. Hamas terrorism har inget stöd hos de folkvalda riksdagspartierna. De situationer där jublande människor i svenska städer har firat Hamas mördande manifesterar en extremism som är en skam för vårt land. De partier som härbärgerar folkvalda, uttalade Hamas-sympatisörer – däribland en profilerad socialdemokratisk riksdagsledamot – bör starta uteslutningsärenden. Värdegrund är värdegrund, stå för den.

Däremot finns en stor inrikespolitisk spännvidd i synen på den övergripande frågan, Israel-Palestina. Det borde vara så att den demokrat som kritiserar staten Israel för övergrepp mot palestinier också måste göra motsvarande när palestinier begår övergrepp mot israeler. Som nu. 

Sverige har sedan ett antal år erkänt Palestina som stat. Den palestinska ledningen vägrar kritisera Hamas massmördande av civila israeler. Det borde få skarpa diplomatiska konsekvenser.