Lobbyister finns överallt – var klok, inte rädd

Lobbyism är inte att mygla, utan att påverka. Som makthavare kan man alltid välja.

Skolminister Lotta Edholm (L) satt före sitt uppdrag med i Tellusgruppen, en friskolekoncernen. Här syns hon flankerad av sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Skolminister Lotta Edholm (L) satt före sitt uppdrag med i Tellusgruppen, en friskolekoncernen. Här syns hon flankerad av sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2024-10-07 06:30
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Att försöka påverka politiken mellan val är en del av demokratin – även i vår del av Sörmland.

När Liberalernas Lotta Edholm utnämndes till skolminister höjdes många kritiska röster. Hon hade ju varit suttit i Tellusgruppen, en friskolekoncernen. Att någon med ett sådant intresse skulle bli minister är inget annat än korruption, menade vissa. Men borde inte Lotta Edholm med detta som bakgrund ha en stor erfarenhet av skolfrågor? Kan inte hennes vilja att påverka vara densamma i de olika rollerna? 

Lobbyism likställs i debatten nästan med otillbörlig påverkan, fast egentligen handlar det om påverkansarbete. Det centrala är att detta arbete sker med transparens för medborgarna. Det kräver också att våra beslutsfattare är medvetna om att detta arbete sker, samt att varje folkvald måste kunna svara på vem de litar på och varför. 

Lobbyism finns på alla nivåer i det politiska systemet. Sörmlands cirka 1 300 förtroendevalda i region och kommuner tar beslut inom ett brett paraply av frågor. Ingen kan vara expert på allt och därför är det centralt att de som påverkas av beslut blir hörda, även mellan valen. Detta är i grunden vad lobbyism är. Det är försök att påverka och argumentera för sin sak så att de som har den politiska makten lyssnar. Denna typ av påverkan kan till och med ses som central i ett demokratiskt system. 

Tyvärr har just begreppet lobbyism blivit sammanblandat med omoraliska förfaranden, historiskt sett. Det finns flera exempel på när stora företag har gått över gränsen i sina försök att påverka. Tobakslobbyn är det kanske mest kända exemplet, där pengar bytte händer för att påverka forskningen om rökning. Det finns alltså en hårfin gräns, som det är centralt att alla aktörer håller sig inom. Inget påverkansarbete ska passera den moraliska gränsen. Om sådana gränser passeras kan det vara straffbart som mutbrott, om det rör pengar och är en fråga för brottsutredande myndigheter. 

Transparens och hederlig argumentation är de viktigaste beståndsdelarna för att påverkansarbete ska hålla sig inom gränserna för det acceptabla. Då är lobbyorganisationer viktiga för att lyfta nischade frågor, ibland sådant som annars skulle falla i glömska. Det är självklart att organisationer som Villaägarnas riksförbund eller Vårdföretagarna kommer att driva frågor som gynnar deras medlemmar och deras intressen. Så länge det är tydligt vad dessa intressen är, då får var och en själva väga den informationen i sin egen vågskål. 

Det är inte problematiskt att samma människor driver samma förändringar i organisationer, som politiker eller på ledarsidor. Påverkansarbete kan spela och spelar sedan länge en viktig roll i den offentliga debatten.