Vi står på tröskeln till hälften var

Sörmländska pappor är inte ens nära att ta sin del av föräldradagarna. Det här håller inte.

Sörmland är ett av de län i Sverige som har mest ojämlikt uttag av föräldraförsäkringen. År 2021 var det bara tre av tio föräldradagar i Sörmland som togs ut av papporna. Det är inte i närheten av okej.

Sörmland är ett av de län i Sverige som har mest ojämlikt uttag av föräldraförsäkringen. År 2021 var det bara tre av tio föräldradagar i Sörmland som togs ut av papporna. Det är inte i närheten av okej.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Ledare2023-06-02 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

På alla mina sociala medier ser jag samma sak, nyfödda bebisar. Detta är inte så konstigt, för i Sverige föds absolut flest barn under försommaren och sommaren. Frågan om hur nyblivna föräldrar ska göra med föräldraförsäkringen ställs ofta snabbt. Allt som oftast ges svaret att mamman kommer att ta ut mer av föräldraledigheten med en förlägen blick. Svaret följs ofta snabbt av en förklaring om att det minsann inte beror på könsroller, utan på livspusslet för just deras hushåll. 

Problemet med detta är dock att alla dessa individer tillsammans bildar normen, och det är just den som vi behöver förändra. Dagens ojämna uttag av föräldraförsäkringen kan inte fortgå. Vi står nu på tröskeln till en 50/50-reform, där föräldraförsäkringen med tvång fördelas jämnt mellan vårdnadshavarna.

Vi vet vad det ojämlika uttaget av föräldraförsäkringen leder till för kvinnor. Det medför betydligt lägre livsinkomster, en ökad emotionell börda för hushållet och ett ökat avstånd till arbetsmarknaden. Även för barnen och för papporna är det ojämna uttaget ofta skadligt, då det medför sämre anknytning. Trots att vi är medvetna om konsekvenserna och att problemet under de senaste åren diskuterats allt oftare har vi inte lyckats uppnå ett jämlikt uttag. Sörmland är till och med ett av de län i Sverige som har mest ojämlikt uttag av föräldraförsäkringen. År 2021 var det bara tre av tio föräldradagar i Sörmland som togs ut av papporna.

Under årens lopp har en rad olika satsningar gjort för att förändra det ojämna uttaget. Pappamånader och jämställdhetsbonusar har införts. Det har fokuserats på kunskapslyft och att ifrågasätta könsroller. Samtliga satsningar har misslyckats med att uppnå målet av ett jämnt uttag. Vi har nått en brytpunkt. Det finns få, om ens några, verktyg kvar i verktygslådan förutom att öka andelen fast fördelade dagar. 

En helt individualiserad föräldraförsäkring kan givetvis skapa problem i enskilda fall, och det måste finnas utrymme i systemet för att ta hänsyn till att familjer ser olika ut. Men frågan är hur vi annars uppfyller målet av ett jämnt delat föräldraansvar? Flera partier, bland annat Centerpartiet, kommer på sina kommande partistämmor behöva ta ställning till denna fråga.

Föräldraförsäkringens utformning är helt central för jämställdheten, framförallt när det gäller ekonomisk jämställdhet men även den känslomässiga och sociala bördan. Trots många år av olika satsningar och försök att få ett jämnare uttag av föräldraförsäkringen har vi inte lyckats.