Med de här nya villkoren så innebär det att om du inte deltar är risken att du får sitta tiden ut, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till SR Ekot (23/10). Villkorlig frigivning från ett fängelsestraff ska alltså bli mer villkorat och inte något som automatiskt sker oavsett hur den dömde har uppfört sig under fängelsetiden.
Det går förstås att göra sig lustig över det hela, men låt oss avstå. Det är bra att villkorligt i större utsträckning än tidigare ska bygga på att den dömde har levt upp till givna villkor - som deltagande i vård och behandling - för att få en frigivning i förtid.
Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell påpekar via Twitter att det är mer än fem år sedan en riksdagsmajoritet ställde det kravet på regeringen första gången. Samma krav upprepades ytterligare en gång – ifjol. Först nu blir det en del av åtgärderna mot gängkriminalitet.
Det inte bara understryker detta hur tandlöst det kan vara med tillkännagivanden i riksdagen, trots att dessa har de folkvaldas stöd. Det visar med tydlighet att det i slutänden är regeringen som sätter takten på mycket reformarbete. Även i minoritet.
Den breda och omfattande debatt som vi har haft om våldsbrottslighet, gängkriminalitet och den otrygghet som blir följden, har varit tydlig nog. Kampen mot organiserad brottslighet måste bli mer effektiv och mer genomgripande, både vad gäller påföljd av begångna brott såväl som förebyggande arbete för att motverka brott. Kalla det hårdare tag mot brott eller mer rimligt: en bättre balans mellan mjuk och hård brottsbekämpning.
Den lista med åtgärder mot gängkriminalitet som blev följden av de överläggningar som regeringen hade med Moderaterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna behöver bockas av – i rask takt framöver. Annars ser det ut som att regeringspartierna har förlorat såväl fokus som viljestyrka, ännu en gång.