Visa att makten faktiskt lyssnar, Oxelösund

När kommunledningar, som nu i Oxelösund, säger att ”vi lyssnar” och ”vi gör ett omtag”, då vill det till att man menar det.

Albin Huldén Parmborn och Nathaly Jacobsson lämnar på bilden över närmare 1 500 namnunderskrifter till utbildningsnämndens ordförande Eva Lantz (M).

Albin Huldén Parmborn och Nathaly Jacobsson lämnar på bilden över närmare 1 500 namnunderskrifter till utbildningsnämndens ordförande Eva Lantz (M).

Foto: Magnus Grimstedt

Ledare2025-02-26 06:30
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Vi har tagit till oss, säger utbildningsnämndens ordförande Eva Lantz (M) till SN. Politiken backar lite i frågan om den nya skolorganisationen i Oxelösund. Det är bra. Visa att omtaget också betyder något, då är det ännu bättre.

Lokala beslutsfattare och våra nära myndigheter kommer alltid att slitas mellan att ta snabba beslut och att ta välförankrade beslut. Därför finns dialoger, samråd och allt vad det heter. Den som lovar att lyssna behöver också visa att det var ärligt menat. 

Skolans utformning påverkas alltid av mängden elever. Elevernas, personalens och skattebetalarnas intressen ska tas till vara på bästa sätt. Det är omöjligt att få alla nöjda, men det ingår i jobbet att verkligen försöka.  

I Oxelösund var den nya skolorganisationen som lades fram något som tydligt förändrade mångas vardag – i stort och smått. Det blev också ett himla liv. Ingen vill bli ”behandlad som en flyttlåda”.

Dialog och omtag motverkar känslan av att få något nedtryckt ovanifrån, förutsatt att det också blir tydligt vad som har ändrats. Räkna dock med att de ekonomiska argumenten bakom förändringarna ändå väger tungt. 

I detta finns nu också en intressant diskussion om när sista året före högstadiet ska vara: i femman eller sexan? Många friskolor erbjuder sedan länge högstadium från sexan. Det är ett sätt att få in fler elever och att erbjuda en längre tid i den nya skolmiljön. Frågan är om alla skolor ska eller måste göra samma? Elever utvecklas ju olika och har olika behov. 

I slutänden är det ett vägval i konkurrens – och något som behöver motiveras väl inför elever, personal och föräldrar.

En annan sak i detta som också behöver funderas över i Oxelösund är framförhållningen i förändringarna. Att låta elever i femman komma tillbaka till en renoverad Peterslundsskola, bara för att ett halvår senare flyttas därifrån igen – det ger ett intryck av ett hoppsan. Var det så? Eller svängde kostnadsbilden så fort att ingen hann med?

Politikerna och skolledningen måste nu visa att löftet att lyssna också är ärligt menat. Oavsett om det handlar om skolskjutsar eller skolformer. I en tid där många matas med medvetna lögner i sociala medier om hur ”makten” aldrig bryr sig, är detta verkligen ett måste. Att vårda ett förtroende. 

Det mest värdefulla i ett demokratiskt beslutsfattande är faktiskt inte detta om att flest röster vinner, även om avgörande beslut fattas så, effektivt och förutsägbart. Det mest värdefulla är utrymmet att ta hänsyn till minoriteten, i stort och smått för den har makt. 

Genom att visa alla röster räknas, håller vi ett av samtidens sämsta inslag, demokratiföraktet, borta.