Visitationszoner knäcker inga gäng, men riskerar våra friheter

Regeringen skulle knäcka gängen. Men de fruktansvärda skjutningarna och sprängningarna fortgår.

Regeringens kriminalpolitik har inte knäckt gängen, men den riskerar rättsäkerheten.

Regeringens kriminalpolitik har inte knäckt gängen, men den riskerar rättsäkerheten.

Foto: Jens Alvin

Ledare2024-07-06 06:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

I Nyköping sköts det så sent som i maj på en krog. Därtill rasade en våldsvåg i Nyköping under hösten 2023. Organisationen Barnens rätt i samhället, BRIS, vittnar i sin senaste rapport från 2023 att antalet samtal från barn om kriminalitet ökat med 60 procent sedan 2022. Barn uppger att de antingen påverkas av eller dragits in i gängkriminalitet samt att de är rädda för att hoppa av då de riskerar sitt eget och anhörigas liv. Liknande utveckling kan ses i Åklagarmyndighetens rapporter från 2023 som visar en kraftig ökning av åtal mot personer mellan 15 och 17 år i mål om mord. Det är tydligt att gängen ännu inte är knäckta och att våldsverkarna blir allt yngre.

Regeringen har gång på gång försökt forsla igenom nya lagförslag som ska hindra gängens framfart. Många av förslagen är otroligt långtgående, som visitationszoner, hemlig avlyssning i förebyggande syften, införandet av anonyma vittnen och ökade möjligheter till kameraövervakning. Åtgärder vars effektivitet på brottsbekämpningen är tveksam, men som på ett pricksäkert sätt sammantaget inskränker den personliga integriteten och riskerar rättssäkerheten.

Vi måste råda bot på gängkriminaliteten som har nått systemhotande nivåer. I det allvarliga läge vi nu befinner oss i kan vi inte vara främmande för att testa nya metoder och försöka hitta nya lösningar. Men om lösningarna som föreslås både är ineffektiva i att uppnå sitt syfte och samtidigt sakta nedmonterar rättssäkerheten och våra fri-och rättigheter bör vi fråga oss om det inte finns en bättre lösning.

Det är tydligt att regeringens primära fokus är att utöka möjligheterna att använda tvångsmedel, införa hårdare straff och öka övervakningen. Men det är bara några av alla de verktyg i verktygslådan som kan användas. De förebyggande åtgärderna har getts betydligt mindre utrymme, trots att det är genom dessa som vi långsiktigt kan knäcka gängen. Det inkluderar satsningar på skolan och socialtjänsten, att rikta insatser mot missbruksproblematik och att införa satsningar mot ungdomsarbetslösheten. Med andra ord: åtgärder som riktar sig mot de som ligger i riskzon för att dras in i kriminaliteten och som riskerar att fortsätta en negativa spiral in i gängkriminaliteten. Åtgärder som förhindrar en ny generation av gängkriminella.

De förebyggande åtgärderna låter kanske inte lika slagkraftiga i en politisk debatt eller på valaffischer, men det är här som den stora skillnaden kommer åstadkommas. Och det är satsningar som inte riskerar att inskränka våra grundläggande fri- och rättigheter.