Du måste vara beredd, del 2. Var börjar försvaret i Sverige? Det var rubriken på Per Edlings inledningspass vid Landsbygdsforum på Öster-Malma i tisdags. Han är kommendör i Försvarsmaktens operationsledning och gav en gedigen kunskapsbild av hur Sverige som del av Nato står starkare än förr. Men det kräver också andra, nya åtgärder här, i det nära.
Själva försvaret börjar redan där du står, i vården och omsorgen och där din arbetsgivare i dag har verksamhet. Allt det som måste funka, när främmande makt vill krossa det vi har.
Det börjar redan med krisen. Samhällets vardagsbehov måste säkras även när delar av den vuxna befolkningen är inkallade till andra uppdrag. Elever ska undervisas, barn tas om hand. Det ska puttra i storkök, varutransporter ta sig fram och vägar repareras. Äldre måste få sina mediciner. När värdefulla resurser börjar tryta eller är tillfälligt svåra att få tag på, då måste dessa bevakas – vattentankar utanför äldreboenden, matleveranser till skolor, fungerande laddutrymmen, vattentoaletter och så vidare.
Kriser i tättbefolkade områden kan snabbt bli svåra när många har samma brist och samma behov. Det kräver koll, kontroll – och bemanning. Pigga pensionärer blir guld värda. Ansvarskännande chefer behöver inventera sin nära kompetens redan nu.
En del i detta är Nyköpings kommuns satsning på trygghetspunkter. Nyköpings kommuns AnnKristin Mellgren berättade om dessa för de landsbygdsintresserade. Det finns totalt 16 sådana, från Träffen till Tystberga skola. Tanken är den som kommer dit i kris ska kunna få tillgång till aktuell information, uppvärmda lokaler, toalett och duch, krisstöd med mera. Det är ett värdefullt arbete med stora nyttor att nå.
En svaghet är att delar av landsbygderna får långt till dessa punkter. Det beror på att kommunen utgår från de platser där den äger samlingslokaler. Det är byråkratiskt. Tätorter med egen bygdegård eller fristående skola hamnar vid sidan av.
Så kan det ju inte vara.
Studieförbundet Vuxenskolans Eva Humble fanns därför på plats för att berätta om ett första motdrag: Beredd Nyköping. Det betyder lokala civilsamhället på platser som Aspa, Husby-Oppunda och Stavsjö kan säkra egen krisberedskap. Samarbetet finansieras via EU och Leader Sörmlandskusten, och formas tillsammans med Vuxenskolan, Bygdegårdarnas Riksförbund och Nyköpings kommun. Folkbildning och lokal planering kan göra storverk.
Kommunen måste förstås vara beredd att stötta mer ekonomiskt där det som behövs. Det ska ju inte vara skillnad på folk och folk. Samtidigt öppnar Beredd Nyköpings arbetssätt för mycket lokala lösningar med mycket kort avstånd till och mellan invånarna.
Det andra mötet om Beredd Nyköping hölls i veckan, i Stavsjö. Det första var i Ludgo-Spelvik.
Ett annat ämnesområde som vi inte har talat tillräckligt om, är hur vårt lokala näringsliv fogas in i kris- och krigstida lösningar. Det heter ju totalförsvar av en anledning.