SD har ingen koll på svenska värderingar

Björn Söder behöver göra sin hemläxa vad gäller svenska värderingar, skriver Nora Karlsson.
Björn Söder behöver göra sin hemläxa vad gäller svenska värderingar, skriver Nora Karlsson.

Att sprida homofobisk retorik är inte bara osmaklig, utan även direkt farlig.

Diskriminering 4 augusti 2023 09:06
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Björn Söder (SD) har återigen hamnat i blåsväder efter att han tidigare i veckan publicerade ett antal homofobiska tweets. I sina uttalanden sammanblandar han nonchalant Pride-rörelsen med pedofili och sprider uppmärksammade och falska bilder som han hävdar är från Stockholm Pride. Det är inte första gången som Björn Söder uttrycker ett förakt mot HBTQ+ personer. Denna typ av retorik är inte bara osmaklig, utan även direkt farlig. 

Redan 2007, när han var partisekreterare för partiet, uttalade han sig i Sverigedemokraternas nättidning där han benämnde homosexuella, bisexuella och transpersoner som “sexuella avarter”. I samma tidning jämförde han även homosexualitet med tidelag. I sina senaste tweets spär han på kopplingen mellan Pride och pedofili, och delar dessutom grafiska bilder som är tagna ur ett annat sammanhang för att försöka få igenom sin poäng. Denna gång, år 2023, kritiserade han till och med statsminister Ulf Kristersson och talmannen Andreas Norlén för att “stödja pedofili”, eftersom de uttryckt sitt stöd för Prideparaden som anordnas i Stockholm på lördag. Söder fick motta kritik från sina samarbetspartners efter det senaste uttalandet, bland annat av Johan Pehrson (L) och Tobias Billström (M). Det är bra att de markerar mot denna typ av retorik, men det rättfärdigar knappast en stående ovation. Det är helt enkelt det minsta man kan göra. 

HBTQ+ personer utsätts fortfarande för förtryck och diskriminering runt om i världen, även i Sverige. Så sent som förra året fick Oslos prideparad ställas in efter en dödskjutning på en gaybar. I Sverige utsätts fortsatt unga homosexuella för omvändelseterapi och HBTQ-personer i förorter måste samlas på hemliga adresser för att undvika trakasserier. När det gäller psykisk ohälsa så är unga HBTQ+ personer i Sverige överrepresenterade i statistiken. Med det i bakhuvudet är det absurt att Söder fritt kan sprida HBTQ-fientliga budskap och elda på hans följare. Det är ett direkt hot mot HBTQ-personer runt om i landet. 

För ett parti som säger sig värna svenska värderingar så verkar Sverigedemokraterna ha väldigt dålig koll på vad de värderingarna är. Svenskar är ett otroligt tolerant folk som sticker ut i jämförelse med nästan alla andra länder enligt olika värderingsindex. Att stödja mångfald och HBTQ-personers rättigheter är svenska värderingar. SD verkar helt enkelt behöva göra sin hemläxa.
 

De partier som nu samarbetar med och är beroende av detta parti behöver ta sig en ordentlig titt i spegeln och avgöra vilka värderingar de vill att sitt samarbete ska vara baserat på. 


 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa