Eskilstunas Jimmy Jansson (S) – fara för rikets försvar

Eskilstunas kommunalråd Jimmy Jansson (S) har helt missförstått det här med att ta ansvar i totalförsvaret.

Försvaret 10 juli 2022 05:00
Detta är en ledarkrönika. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

”Ask not what your country can do for you – ask what you can do for your country.” Den amerikanska presidenten John F. Kennedys bevingade ord brukar omfamnas av socialdemokrater som betonar vikten av solidaritet och ansvar. Men när det kommer till kommunalrådet Jimmy Jansson i Eskilstuna är det snarast det engelska uttrycket ”what´s in it for me” som gäller. Det är SVT Nyheter Sörmland som berättar att Jansson i ett möte med Försvarsmakten om Eskilstunas flygplats framtid vill ha uppemot 2000 statliga jobb som kompensation om flygplatsen ska användas av Försvarsmakten. I intervju med SVT säger Jansson:

”Om det är så att flygplatsen behövs för att försvara Sverige så är det klart att Eskilstuna gärna är med och hjälper till, men i andra vågskålen vill jag ha en statlig kompensation på 1500–2000 kvalificerade jobb. Gärna en myndighetsplacering eller något liknande.” Men det stannar inte där: ”Gärna också en gräddfil i att få investeringar, i att få fram mer elektricitet till Eskilstuna så att vi kan ta emot andra typer av etableringar. Det tycker jag är det minsta man kan begära som kommun om vi också ska hjälpa till att försvara Sverige.” 

 

Uttalandet är huvudlöst provocerande, och en slags utpressning i värsta Don Corleone-stil. Jansson utgör ett utmärkt argument emot kommunalt självstyre, något som den här ledarsidan normalt sätt försvarar. Men kommunpolitiker måste också ha säkerhetspolitisk kompetens och förstå helheten i totalförsvaret, särskilt i orostid. Kan kommunerna inte visa att de kan axla sin del av ansvaret för totalförsvaret så måste staten minska på självstyret. Det här är inte tiden för själviska småpåvar.

 

Om alla kommunalråd skulle bete sig som Jansson skulle Sverige inte kunna försvaras. Det är tyvärr inte första gången som kommuner visar en farlig inkompetens. Vi har fått ett ”Lex Karlshamn” efter att kommunen, mot regeringens vilja, hyrde ut hamnen till Gazpromägda NordStream för bygge av den nu stoppade gasledningen. Västerås kommun tillät bygget av Moskvapatriarkatets första kyrka i Sverige intill Västerås flygplats, trots varningar från Säpo och att bygget finansierats delvis via penningtvätt. Eskilstuna sällar sig nu till den kommunala skamvrån. 

 

Det är hög tid för försvarsminister Peter Hultqvist (S) att ringa till Jimmy Jansson, för att kalla upp honom till Jakobsgatan i Stockholm för ett allvarligt samtal som bara ett gammalt kommunalråd från Borlänge kan ha på sitt strängaste och mest uppfordrande dalmål. 

undefined
Jimmy Jansson (S), kommunalråd I Eskilstuna, har inte förstått sin roll i totalförsvaret.

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa