Tydligt uppsving för damfotbollen

Folkfesten är igång för fullt och blågul klädda människor klär våra gator.

Ikväll spelar det Svenska damlandslaget kvartsfinal mot Belgien

Ikväll spelar det Svenska damlandslaget kvartsfinal mot Belgien

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Fotboll2022-07-22 05:07
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ikväll spelar det Svenska damlandslaget kvartsfinal mot Belgien. Förväntningarna är höga efter den sista matchen i gruppspelet där det slutade 5-0 mot Portugal. Spelarna själva riktar in siktet på guldmedaljen. Efter VM-bronset 2019 och OS-silvret i fjol är man sugen på revansch och att visa vad man går för. Sportvärlden i stort och fotbollen i synnerhet har länge präglats av ojämställdhet, både vad gäller intresse och ekonomi, men nu verkar den trenden positivt nog vända. Det bådar gott för framtiden och för de unga tjejer som har drömmar om fotbollen. 

Under sommaren har man slagit publikrekord för kvinnliga EM mästerskapet, trots att finalerna inte ens dragits igång. Antalet personer i publiken har legat på 15 000 personer i genomsnitt per match. Inför Sveriges kvartsfinalen kommer 8000 supportrar stå på läktarna i stadion. Många har varit missnöjda med att matchen ska spelas på en så pass liten arena, inklusive Magdalena Eriksson som kallade det för ett “olyckligt beslut”. Samtidigt visar det stora missnöjet över möjligheterna till att få en biljett till kvartsfinalen ett stort uppsving i intresset. Supportrar vill åka ner och kolla på det svenska damlandslaget. De andra kvartsfinalerna kommer spelas på arenor med publikpotential upp till 30 000 åskådare. Det är i stort ändå ett gott besked för den kvinnliga fotbollen. 

Men det är inte bara på läktaren som folkfesten är igång. På pubar ute på stan, restauranger och i människors vardagsrum överallt runtom i landet samlas människor för att heja på de svenska kvinnorna. När man rör sig ute bland folk blir man glad av att se manliga och kvinnliga inbitna fotbollsfan som dyker upp i full gul och blå utstyrsel inför dessa EM-matcher. Deras glädjerop och djupa suckar medan spelarna springer på planen är precis lika intensiva och livliga som när herrlandslaget spelar. De svenska spelarna tar också allt större utrymme i TV, tidningarna och sociala medier och unga tjejer får förebilder att se upp till. I Nyköping och hela Sörmland kan man se att intresset för damfotboll har ökat och många unga tjejer vill prova på sporten. Ett stort tack ska nog riktas till vårt damlandslag som genom sin otroliga kvalitet har fått upp intresset för sporten. Inte minst den sörmländska stjärnmålvakten Hedvig Lindahl. 

Framtiden för den kvinnliga idrottsvärlden är ljus. Ikväll bänkar sig hela Sverige och hejar på våra svenska hjältar. 

Nora Karlsson ledarskribent SN
Nora Karlsson ledarskribent SN