Sörmland är en grön motor i omställningen

Varje dag sker det otroliga framsteg, nya innovationer och tekniker utvecklas och människor får en bättre tillvaro.

Klimatkrisen 1 juli 2022 05:00
Detta är en ledarkrönika. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Jag börjar morgonen med att yrvaket kolla på min mobil. Klockan är 07 och väderappen visar att det redan är 26 grader utomhus. Blandade känslor infinner sig i mig. Å ena sidan är denna värme och ljus en välkommen kontrast från det annars mörka och kalla Sverige, å andra sidan känner jag en liten oro. Ska det verkligen vara såhär varmt? 

 

Ungefär hälften av svenskar uppger att de lider av klimatångest. Det är inte svårt att föreställa sig att ångesten ökar när vi kokandes sitter framför fläktarna i våra bostäder och försöker kyla ner oss, även om det inte riktigt motsvarar oron över skogsbränderna 2018. Och visst är klimatfrågan akut. Den är vår tids stora ödesfråga och den måste tas på yttersta allvar. Men lösningen kommer inte vara klimatångestterapi, utan tekniska innovationer sprungit ur välstånd. Kanske kan en del av klimatångesten botas av upplysningar om allt fantastiskt som händer på området- inte minst i Sörmland. 
 

Sörmland är en motor i den gröna omställningen. SWECEM, ett dotterbolag till PEAB, är verksamma vid Oxelösunds hamn och arbetar med att ta fram ett alternativt bindemedel för betong vars klimatpåverkan är betydande. Företaget X Shore har etablerat en fabrik i Nyköping som tillverkar elbåtar med ambitionen om att bli världens mest hållbara båtfabrik. Föreställ er en härlig och tyst båttur som inte orsakar utsläpp i vattnet. Den möjligheten är här nu. Därtill kommer SSAB:s anläggning i Oxelösund att få en viktig roll i dess satsning på fossilfritt stål. Därmed tar vi ännu ett steg mot en grönare framtid.

 

Varje dag sker det otroliga framsteg, nya innovationer och tekniker utvecklas och människor får en bättre tillvaro. Det finns mycket att känna sig stolt över och det finns hopp för en mer hållbar framtid. Man måste bara lyfta blicken.


 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa