Politiker som "utmanar lagen" kan dömas till fÀngelse

I mÄnga kommuner, inklusive Eskilstuna, har det vÀxt fram en kultur som innebÀr att politiker medvetet vill bryta mot de lagar och regler som inte passar den egna politiken.

I mÄnga kommuner, inklusive Eskilstuna, har det vÀxt fram en kultur som innebÀr att politiker medvetet vill bryta mot de lagar och regler som inte passar den egna politiken.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Krönika2023-12-10 08:02
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Att medvetet bryta mot lagen har hittills varit tĂ€mligen riskfritt för kommunpolitiker. Men det kan komma att Ă€ndras. I skĂ„nska Staffanstorp har stora delar av kommunstyrelsen kallats till polisförhör. Politikerna Ă€r skĂ€ligen misstĂ€nkta för att ha begĂ„tt grovt tjĂ€nstefel – ett brott som bara har fĂ€ngelse i straffskalan. 

I regeringsformens första och andra paragraf finns tvĂ„ grundlĂ€ggande utgĂ„ngspunkter för landets folkvalda politiker att följa. Det Ă€r dels att ”den offentliga makten utövas under lagarna”, dels att ”den offentliga makten ska utövas med respekt för alla mĂ€nniskors lika vĂ€rde och för den enskilda mĂ€nniskans frihet och vĂ€rdighet”.

Visst, Ă€ven för politiker som gör sitt bĂ€sta att följa lagar och regler kan det bli fel ibland – i synnerhet om rĂ€ttslĂ€get Ă€r oklart. Men i flera kommuner inklusive Eskilstuna har det i stĂ€llet vĂ€xt fram en kultur som innebĂ€r att man medvetet bryter mot lagar och regler som inte passar den egna politiken. 

Det Àr nÄgot helt annat: ett uttalat förakt för vÄrt demokratiska system.

Hittills har det varit relativt riskfritt att bete sig pĂ„ det hĂ€r viset. Internt kan tjĂ€nstemĂ€nnen pĂ„peka att de gör fel. Externt kan media pĂ„peka att man bryter mot lagen. I vĂ€rsta fall kan det hĂ€r leda till att tjĂ€nstemĂ€n sĂ€ger upp sig, eftersom de inte medvetet vill bryta mot lagen eller att medias bevakning leder till att man tappar vĂ€ljare. 

Det brukar sĂ€llan bekymra de politiker som medvetet Ă€gnar sig Ă„t kommunalt lagtrots. 

Men nu höjs insatsen för att ”utmana lagstiftningen”.

I mars 2022 fattade en majoritet av Staffanstorps kommunstyrelse ett beslut att – i strid med bosĂ€ttningslagen -- omedelbart sĂ€tta stopp för mottagandet av kvotflyktingar. I maj samma Ă„r vĂ€grade kommunen att ta emot en familj pĂ„ fyra personer. 

Men beslutet gillades inte av Äklagarmyndigheten som inlett en förundersökning. Stora delar av kommunstyrelsen Àr nu skÀligen misstÀnkta för grovt tjÀnstefel (DS 4/12).

Olle Lundin, professor i förvaltningsrĂ€tt vid Uppsala universitet, jublar över beskedet om förundersökningen. Till Dagens SamhĂ€lle (5/12) sĂ€ger han bland annat: ”Det Ă€r otroligt vĂ€lkommet att nĂ„gon Ă€ntligen gör nĂ„got”, och fortsĂ€tter: ”Det Ă€r bisarrt att förtroendevalda tycker att de kan sĂ€ga att den ena eller andra lagen skiter vi i.”

Olle Lundin pekar ocksĂ„ pĂ„ fallets principiella vikt: ”Det hĂ€r kommer att gĂ„ till Högsta domstolen, annars vore det konstigt”. Han tycker ocksĂ„ att andra förtroendevalda i Sveriges kommuner borde dra lĂ€rdom: ”Det finns ofta en uppfattning bland dem att deras gĂ€rningar inte kan ha med brottsbalken att göra. Och det Ă€r fel!”

SĂ„ Ă€r det. 

För att stĂ€vja den kultur av uppenbart lagtrots som vĂ€xt fram kan man bara hoppas att fler uppenbart olagliga kommunala beslut polisanmĂ€ls och att fler Ă„klagare vĂ€ljer att inleda förundersökningar. 

Även vĂ„ra förtroendevalda i kommunerna mĂ„ste följa gĂ€llande lagar och regler. Vill de fortsĂ€tta att utmana lagen fĂ„r de ocksĂ„ vara beredda att betala priset. Straffskalan för grovt tjĂ€nstefel börjar med sex mĂ„naders fĂ€ngelse och slutar pĂ„ sex Ă„r.


Emma Wange Àr politisk redaktör för oberoende liberala Eskilstuna-Kuriren och StrengnÀs Tidning.

Emma Wange, politisk redaktör för Eskilstuna-Kuriren och StrengnÀs Tidning.
Emma Wange, politisk redaktör för Eskilstuna-Kuriren och StrengnÀs Tidning.