Att återstarta Alliansen blir ett kraftprov

Den liberala borgerligheten måste acceptera krisinsikten att de gjorde ett dåligt valresultat och börja planera comebacken.

Foto: Peter Knutsson

Krönika2022-09-19 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alliansen kan återstartas men det kommer krävas ett hårt och långsiktigt arbete. Att låta Sverigedemokraterna diktera den liberala borgerliga politiken är en skrämmande utveckling.

Oppositionen, med Sverigedemokraterna som största parti, lär få bilda regering för första gången. Regeringsbildandet baseras inte på att de gamla allianspartierna gick framåt, utan snarare att de lutar sig på Sverigedemokraterna som genomför sin bästa valrörelse någonsin. 

Den liberala borgerligheten tappar i mandat och röster samtidigt som den auktoritära konservativa sidan stärker sina. Beror det på att det blåser konservativa vindar, eller att idé- och reformutvecklingen i de forna Allianspartierna avstannat? Jag tror det senare.

Det blev en valrörelse som handlade om plånboks- och trygghetsfrågor. Helt enkelt en valrörelse som handlade om vem som kunde bjuda högst, vem ger mest pengar tillbaka för energipriserna och vem vill ha flest poliser – en överbudspolitik. Där kunde inte den liberala borgerligheten vara med och tävla. Det är endast Socialdemokraterna med en oändlig skattkista och Sverigedemokraternas avsaknad av rättstatens principer som kan delta i den överbudstävlingen.

Strategin att acceptera Sverigedemokraterna och öppna dörren för dem in till värmen fungerade inte för M, KD eller L. I 101 kommuner är nu SD större än M på kommunnivå. Moderaterna backade även på riksplanet. I skrivande stund ser det också ut som att Moderaterna förlorar makten i både Region Stockholm och Stockholms kommun och Västra Götalandsregionen. Att ytterligare öppna dörren på glänt till Sverigedemokraterna gav helt enkelt motsatt effekt. 

Trots detta bildar nog Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna regering tillsammans, men de gör det med avstamp i SD:s verklighetsbild och problemformulering – inte deras egna. Eftersom Sverigedemokraterna är största parti och kommer kräva inflytande efter dess storlek blir det efter deras pipa som de borgerliga partierna kommer få dansa – och det kommer inte vara en liberal reformagenda som står i centrum.

Den liberala borgerligheten måste acceptera krisinsikten att de gjorde ett dåligt valresultat och börja planera för comebacken. Alliansen kan återstartas men det kommer krävas ett hårt och långsiktigt arbete för borgerliga liberaler genom opinionsbildning och reformbyggande. Men även de demokratiska borgerliga partierna kommer behöva göra uppoffringar, genom att sluta låsa sig till de nuvarande politiska blocken. Det är det absolut viktigaste framöver, enade liberaler står mot både nationalism och socialism.

Ulrica Schenström är vd för gröna och liberala tankesmedjan Fores.