Även ryssar längtar efter frihet och demokrati

En ny järnridå har rests i Europa, Väst och Öst har återuppstått.

Krönika 26 mars 2022 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Just nu är Europa indraget i ett krig som kommer ha påverkan på den internationella och europeiska politiken över lång tid framöver och hur det kommer sluta vet nog ingen än så länge. Men konturerna av ett nytt Europa håller på att framträda.

Året var 1990 och det första McDonalds öppnade i Moskva. Enligt rapporter var det 30 000 Big Mac-sugna ryssar som väntade i kön att äntligen få sätta tänderna i den yttersta symbolen för västerländsk kapitalism och frihet. Några månader senare gjorde Pizza Hut premiär och därmed hade väst anlänt till Ryssland. Sovjetunionen upplöstes mindre än två år senare. 

Nu ser vi hur EU och USA tillsammans med många fler länder inför ekonomiska sanktioner i rasande fart mot Ryssland. Sedan den 22 februari i år har över 4 000 fler sanktioner införts mot Ryssland, som läggs ovanpå de över 2 000 som fanns tidigare. Till detta ska även de västerländska företag som lämnat Ryssland adderas. 

Väst och Öst har delats upp och kommer påverka våra liv både direkt och indirekt under en lång tid framöver. Vi kan inte ens börja föreställa oss de långsiktiga effekterna av detta ännu. Men om historien lär oss något så är det att även ryska medborgare längtar efter frihet, demokrati och mänskliga rättigheter.

Ryssland har successivt och systematiskt under de senaste åren minskat friheten för medborgarna till att de senaste veckorna drakoniskt ökat förtrycket så att det inte går att beskriva på något annat sätt än en sovjetisering. Enligt Konstantin Sonin, rysk professor i ekonomi vid University of Chicago Harris School of Public Policy har över 200 000 personer lämnat Ryssland. Enligt Financial Times är många av de som nu lämnar Ryssland unga, välutbildade och inom tech-sektorn, och de varnar för en så kallad ”Brain Drain”. Det är uppenbart att detta inte är det ryska folkets krig. 

Smarta människor har röstat med fötterna tidigare i historien, senast vi såg detta var under slutet av Sovjettiden. Under 1992 till 1993 lämnade 1,2–1,3 miljoner människor Ryssland, enligt deras egen statistik. Många var akademiker och välutbildade. De människor som lämnade Sovjet har fått åtnjuta frihet, demokrati och möjlighet att förverkliga sig själva. Precis som dagens unga generation av ryssar vill göra, speciellt eftersom de har fått växa upp med att kunna äta en Big Mac.

Ryssland genomgår en sovjetisering av rasande takt och den egna befolkningen flyr och allt på grund av en man med en dröm att återupprätta det forna Sovjet. Nu har McDonalds stängt alla av deras 847 restauranger i Ryssland och fler andra västerländska företag, organisationer och institutioner har stängt sina dörrar för lång tid framöver. Berlinmuren stod i nästan 30 år, frågan är hur lång tid den nuvarande kommer att stå?

Ulrica Schenström är vd för den gröna liberala tankesmedjan Fores. Hon medverkar som fristående krönikör i SN.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa