Beatrice Ask: Talmansbesök, demokrati och pandemi

Landshövdingen: Pandemins påverkan på vår demokrati tål att diskuteras djupare.

 Beatrice Ask, landshövding i Sörmland.

Beatrice Ask, landshövding i Sörmland.

Foto:

Krönika2020-08-22 06:11
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För hundra år sedan beslutade Sveriges riksdag om att införa allmän och lika rösträtt. Reformen genomfördes efter en lång kamp och ett intensivt påverkansarbete och beslutet ses som en milstolpe i den svenska demokratins historia. Detta uppmärksammar riksdagen i ett fyra år långt demokrati-jubileum, där demokratins genombrott i Sverige högtidlighålls på olika sätt. Som ett led i firandet kommer talman Andreas Norlén att besöka länet nästa fredag.

Men hur ordnar man ett talmansbesök under de restriktioner som råder på grund av pandemin? Den frågan har givetvis ställts. Nu tycker jag att vi börjar närma oss ett spännande och intressant program. Dagen inleds med ett samtal med alla medarbetare på länsstyrelsen. Några kommer att berätta om hur vi ställt om i verksamheten för att förebygga smittspridning. Vid Naturum på Stendörren har vi ändrat en del aktiviteter, men annars hållit öppet. Vi har gjort en särskild informationsfolder ”Hemestra i Sörmlands natur” för att locka fler ut till våra naturreservat. Tillsynen av lantbruk och djurskötsel har corona-anpassats och vi har prioriterat hanteringen av stöd till företagen. Krisberedskapsarbetet har varit intensivt.

Utbildningsfrågorna är viktiga. Nu när gymnasieeleverna är tillbaka i skolan får talmannen chansen att tala till några. Mälardalens högskola får en egen programpunkt. Där strömmar eleverna snart till och det finns mycket att samtala om. I det sammanhanget tänkte vi också informera om länsstyrelsens ansvar som valmyndighet och kanske ställa frågan ”Hur skulle vi hantera ett val under rådande pandemi?” Man kanske tycker att det är en konstig fråga, men helt relevant, vilket inte minst USA nu får erfara.

Demokrati-temat kommer också upp när vi ordnar en digital dialog med länets kommuner. Jag har bett dem berätta hur man på olika sätt anpassat beslutsfattandet lokalt under våren med färre ledamöter, digitala möten och handsprit. Vilka erfarenheter har man dragit? Hur tänker man sig hösten och vintern? 

För egen del tycker jag att det finns många aktuella frågor kring demokrati och öppenhet som borde debatteras mer. Att antalet förtroendevalda som involveras i beredningen och beslutsfattandet i olika frågor dragits ner är faktiskt ett problem. Hur säkerställs insynen i olika verksamheter t ex äldrevården när besök förbjuds? Och i debatten om munskydd mer allmänt borde användas eller inte saknar jag de som tidigare bekymrade sig för maskeringsförbud vid fotbollsmatcher. Vad händer om alla människor maskerar sig? Öppnar det för fler troll än de man stöter på i sociala medier? Hur påverkar det vårt sätt att kommunicera? 

Några enkla svar finns knappast. Men att i samtalet och debatten ligger poängen. Det är i mitt tycke också det bästa sättet att fira demokratin på.