Bitterhet driver partiet Nyans i Nyköping

Därför blir Socialdemokraterna måltavla när partiet Nyans drar fram rasistflaggan.

Krönika 21 juni 2022 05:00
Detta är en ledarkrönika. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Lögnen har en sockrad kant. Ibland räcker det att knapra på den för att känna sötman, maktens sötma. Den sötma som ledande företrädare för partiet Nyans smakar på när jag läser en intervju i SN (23/5): ”Vi växer sakta, men har många sympatisörer. Vi siktar på 3 000 röster i Nyköping.” Orden kommer från Ibrahim Ben Alaya, Nyans-ledare i Nyköping.

3 000 röster i kommunvalet skulle kunna ge Nyans 4-5 mandat i fullmäktige: en dominerande makt, en vågmästare.

Lögnen har en sockrad kant som dövar bitterheten. ”Snälla S, sluta bedriva SD-politik och sluta jaga muslimer.” (Ibrahim Ben Alaya, SN 23/5). Nyans partisekreterare Rami Hussein skriver på Facebook att Socialdemokraterna för en ”rasistisk och antimuslimsk SD-politik.” Ben Alaya delar den uppfattningen (SN 23/5).

 

Hustrun och jag har varit aktiva i Nyköpings Socialdemokrater sedan familjen flyttade till kommunen för 33 år sedan, och partiengagerade i olika delar av landet i mer än 50 år. Socialdemokraterna har en stark och bred medlemsorganisation med entydiga regler för medlemsinflytande: partiets offentliga företrädare (i fullmäktige och nämnder) väljs av medlemsmötet dit alla medlemmar har nomineringsrätt. Voteringar för och emot föreslagna kandidater tillhör ordningen. Ingen har en given plats. Kompetens, attityd och medlemsstöd avgör. Här finns inga genvägar.

Jag känner mig välinformerad och trygg i jämförelser mellan olika kulturer, traditioner och relationer i vårt mångkulturella Sverige. Inte minst i den grundläggande frågan om respekt för alla kvinnors och mäns lika värde och möjligheter, jämställdhet och jämlikhet: praktisk demokrati helt enkelt.

Och så dyker ett muslimskt inspirerat parti upp på de svenska politiska scenerna, inte minst i Nyköping, och här med förre socialdemokraten Ibrahim Ben Alaya i spetsen. Jag känner Ibrahim sedan många år. Vi har arbetat tillsammans i S, vi har ägnat åtskilliga timmar åt att diskutera politikens och demokratins villkor och verklighet. Ibrahim har varit förtroendevald inom S i många år. Men anser sig inte uppskattad efter förtjänst.

 

Jag blir bestört, rent av sorgsen, när jag ser honom gå till frontalattack mot sitt gamla parti med den bruna rasistflaggan som tillhygge.

Socialdemokraternas medlemmar väljer sina företrädare efter kompetens och attityd.

Socialdemokraterna i Nyköping har i dag 20 mandat i fullmäktige. På årets valsedel står Sahro Hashi  (27) på 6:e plats, Huda Anashi (32) på 18:e, Omar Abdinasir (29) på 23:e. 

 

Ulf-Göran Widqvist (S) är författare och småföretagare. Han medverkar som fristående krönikör i SN.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa