De Gröna kan vinna valet i Tyskland

I Tyskland växer De gröna när socialdemokraterna har malts ner av högersamarbete.

Foto: Privat

Krönika2021-06-05 05:10
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den tyska högern CDU/CSU kanske förlorar greppet om den politiska taktpinnen när tyskarna lägger sina röster i september. De Gröna kan bli valets stora vinnare. Det mesta talar också för att Socialdemokraterna SPD fortsätter sin kräftgång, nermalt som partiet är efter det långa regeringssamarbetet med högern under Angela Merkels ledning.

Man undrar varför Socialdemokraterna med berått mod regisserade sin tragiska plats i de politiska kulisserna: att med öppna ögon låta sig sväljas politiskt och bedövas ideologiskt av regeringssamarbetet med högern? Svaret är Ansvar. 

I Sverige söker Socialdemokraterna till varje pris att bilda regering, även till priset av ideologisk kapitulation. I Tyskland var det inte möjligt för SPD att säga nej till en koalition med högern och riskera att bli anklagade för att sätta rikets säkerhet på spel, när ett komplicerat valresultat fick den trygga tyska skutan att rulla. En minoritetsregering är otänkbar i tysk politik.

Den andra sidan av makt och ansvar gäller CDU/CSU:s nej till ytterhögern AFD (Alternativ för Tyskland). CDU/CSU säljer inte hedern för makten genom samarbete med ytterhögern, till skillnad från M och KD som tänker bilda regering tillsammans med Sverigedemokraterna. I Tyskland håller den traditionella högern rent mot den bruna högern AFD (SD:s systerparti). Skälet är enkelt: demokratin och historien kräver det. 

I den östra rikshalvan av Tyskland (gamla DDR) är misstron hos väljarna mot regeringspartierna CDU och SPD mycket påtaglig. Stora grupper av ”östtyskar” känner sig missgynnade av staten socialt och ekonomiskt och främlingsfientligheten härjar svårt i de östra delstaterna. Och AFD växer.

De Gröna kan bli valets stora segrare. De Grönas kanslerskandidat (statsminister) Annalena Baerbock är i dag betydligt mer populär än CDU:s kandidat Armin Laschet. En ny regeringskoalition kan möta oss efter valet, De Gröna arm i arm med högern. Men knappast förvånande. De Gröna sitter i olika koalitioner i 11 av landets 16 delstater. I den industritunga delstaten Baden-Württemberg  (11 miljoner invånare) är regeringschefen Winfried Kretschmann grön och samarbetar med CDU. En vinnande och populär koalition. 

Socialdemokraterna SPD har förlorat det socialpolitiska initiativet och miljöpolitiken till de Gröna. SPD behöver gå i opposition, genomföra ett reningsbad från samarbetet med högern, söka sina rötter och sin själ i en politik för social rättvisa, jämlikhet och offensiv miljöpolitik.

Ulf-Göran Widqvist (S) är författare och småföretagare. Han medverkar som fristående krönikör i SN.

De Grönas kanslerskandidat Annalena Baerbock är i dag betydligt mer populär än CDU:s kandidat Armin Laschet. En ny regeringskoalition kan möta oss efter valet, De Gröna arm i arm med högern, skriver Ulf-Göran WIdqvist (S) i en krönika.
De Grönas kanslerskandidat Annalena Baerbock är i dag betydligt mer populär än CDU:s kandidat Armin Laschet. En ny regeringskoalition kan möta oss efter valet, De Gröna arm i arm med högern, skriver Ulf-Göran WIdqvist (S) i en krönika.