Demokratin i Polen är under press

Mörka skuggor faller över utvecklingen i vårt södra grannland.

Håkan Larsson

Håkan Larsson

Foto: Privat

Krönika2021-10-14 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regeringen, med PiS (”Lag och rättvisa”) som ledande kraft, säger ungefär att ”vi är valda av folket och då kan vi göra vad vi vill”. De sätter upp egna regler som ignorerar den liberala demokratin, rättsstaten och fria, oberoende medier. 

Den erfarne journalisten Maciej Stasinski talar klarspråk när vi träffar honom i Gazeta Wyborszas tidningshus i Warszawa. Läget är allvarligt och det vet han som tidningsman i hög grad.

I dag är Gazeta Wyborsza tillsammans med TVN de enda kvarvarande större fria medierna i Polen. Statlig tv och radio är rena propagandakanaler för det regerande partiet och nyligen lät man ett statligt oljebolag (!) köpa upp de flesta regionala tidningarna. 
Stasinski betecknar Gazeta Wyborza som ”den viktigaste liberala tidningen mellan Elbe och Vladivostok” – och det är knappast en överdrift. Men den fria och undersökande journalistiken är satt under press.
– Regimen försöker att strypa oss ekonomiskt. Statliga myndigheter och organisationer har förbjudits att annonsera i vår tidning och när vi framför kritik eller publicerar avslöjanden om de skandaler som förekommer ställs vi omgående inför rätta. Staten här väckt ungefär 100 rättssaker mot oss. Även om vi vinner de flesta kostar det kraft och resurser. 

Attackerna mot de fria medierna visar att hotet mot demokratin är konkret. Ett annat exempel är att PiS-regimen vill ha EU:s pengar men inte följa regelverket. Ett par timmar efter att vi lämnat Gazeta Wyborszas redaktion offentliggörs att Författningsdomstolen har uppfyllt premiärministerns beställning genom att slå fast att polsk lag står över EU:s lagstiftning. Man kan vara kritisk till en hel del i EU, men i det här fallet är syftet att kunna fortsätta att avveckla rättsstaten.

– I argumentationen menar PiS att Polen ska få EU-pengar som en slags kompensation för att landet behandlades illa i Jalta 1945, säger Maciej Stasinski. Samtidigt betecknar företrädare för regimen EU som ”ockupationsmakt” och jämför med naziockupationen under andra världskriget och Sovjets övermakt därefter…


Reaktionerna efter domstolens utslag är hårda med demonstrationer på många håll. Det talas om att detta kan vara ett avgörande steg för ett Polexit, att Polen kommer att lämna EU och att landet kan isoleras och åter hamna i klorna på Ryssland. Trots de mörka molnen ser Maciej Stasinski med visst hopp fram emot ett regeringsskifte. PiS har ju bara stöd av en minoritet kring 30 procent.
– Om oppositionen, främst mittenkrafterna i Medborgarplattformen PO, Polska2050 och PSL, kan samlas bör det vara möjligt att få till stånd ett regeringsskifte och stärka den försvagade demokratin.

Mörka skuggor faller över den politiska utvecklingen i vårt grannland söder om Östersjön. Men än är Polen ej förlorat för demokratin.

Håkan Larsson är tidigare riksdagsledamot (2002–2006) och före detta politisk redaktör för Östersunds-Posten (C). Han medverkar som fristående krönikör i SN.