Den tragiske historieförfalskaren Vladimir Putin

Lögnerna är en del av Putin-regimens mytologi.

Foto: Jens Alvin

Krönika2022-03-12 05:58
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När den svenske krigarkungen Karl XII i ukrainska Poltava 1709 förlorade det avgörande slaget mot ryssarna hade han en ytterst märklig kosackledare i sitt sällskap. Det mycket blodiga nederlaget slog i spiken för det svenska stormaktsväldet och Sverige började klä sig i en mer passande nationell kostym utan stora militära åthävor. 

Kosackledaren hette Filip Orlik (Pylyp Orlyk). Denne Orlik slog följe med Karl XII i flykten undan ryssarna till Bender, i osmanska riket. I Bender skrev Orlik Europas mest moderna och demokratiska författning. Långt före den applåderade franska. En författning för en republik med maktdelning, folklig representation och definierade gränser. Ett Ukraina som aldrig blev, då. Men en tänkt stat som Karl XII erkände politiskt. Orliks författning finns i svenska riksarkivet. Kung Karl erbjöd Orlik med familj och följe att slå sig ner i Sverige. Det blev Kristianstad 1715.

Denna ukrainska historia varken förstår eller respekterar V.V. Putin.

När vi går tillbaka tusen år från Karl XII och Orlik finner vi Kievrus, ett mäktigt handelscentra vid floden Dnepr/Dnipro. Kiev blev en ekonomisk och militär stormakt på 900-talet, som växte sig stark genom skickliga ledare. Härskarklassen i Kievrus var ruser, vikingar, de flesta från Roslagen. 

Den historiska forskningen kring Kievrus är mycket omfattande. Men ”till vardags” lutar sig många av oss på Nestorskrönikan, skriven av munkarna i grottklostret vid floden, den främste av dem Nestor. Här finns ryska rikets vagga, enligt Nestor. Moskva grundades senare av kievruser 1147. Kievrus är ursprungshistorien. En stat inspirerad av Bysans och Centraleuropa. Kievrus främsta ledare Jaroslaw och hans hustru Ingegerd ligger, enligt legenden, begravda i Sofiakatedralen i Kiev. Nestors grottkloster finns vid Dneprs strand i huvudstaden.

Rysslands vagga står i Kievrus. Inte tvärtom, som V.V. Putin hävdar.

Ett annat svårsmält, men för Putin lättljuget, faktum är att dagens Ukraina, och även Belarus, tillhörde polsk-litauiska samväldet under åren 1385 – 1795. Västra Ukraina har endast varit under sovjetiskt styre i 46 år. Putins tal om Ukraina som en omistlig del av Rysslands historiska territorier tillhör även det Putins nationalistiska mytologi.

Lästips

Svetlana Aleksijevitj: Tiden second hand – slutet för den röda människan

Andrej Kurkov: Presidentens sista kärlek

Czeslaw Milosz: Mitt Europa

Ulf-Göran Widqvist: Ukraina – den förrådda revolutionen

Ulf-Göran Widqvist (S) är författare och småföretagare. Han medverkar som fristående krönikör i SN.