Den växande svarta skuggan är vit

Ulf-Göran Widqvist (S) krönikör
Ulf-Göran Widqvist (S) krönikör

Det trångsynta och självgoda vinner mark.

Krönika 30 september 2023 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I de nya europeiska politiska och sociala vindarna som blåser allt intensivare spelar vitheten, färgen på skinnet och de europeiska rötterna, allt större roll. Kan en icke-vit medborgare i Frankrike, Belgien, Holland, Tyskland eller Storbritannien, vara europé i en djupare mening? Är det möjligt för en svart från Somalia, eller en arab från Syrien att bli svensk? 

Den frågande värderingen bli allt vanligare och allt oftare trumpetad från extremt högerhåll: från Nationell Samling i Frankrike, Vlaams Belang i Belgien, Italiens Bröder, Lag och Rättvisa i Polen, Fidesz i Ungern, SD i Sverige. Alternativ för Tysklands ledande kandidat i det kommande EU-valet är tydlig: ”Mångkultur är mångkriminalitet”, ”Riktiga män röstar höger. Titta inte på porr”.

Det finns många illavarslande tecken på att EU (vårt Europa) är på väg till självupptagen och självförhärligande politik: EU en europeisk patriotism, eller ren chauvinism.

Kring fästningen EU bygger vi allt högre och starkare murar. De högerextrema krafterna runt om i EU går i spetsen för en nygammal europeisk anda: Vi de civiliserade mot dom andra. EU’s utrikeschef Josep Borell kallar Europa en ”trädgård” som kräver att vi sätter gränser mot ”djungeln” utanför. EU’s chef Ursula von der Leyen talar om att ”skydda vår europeiska livsstil”. Frankrikes president Emmanuel Macron driver ”Det europeiska projektet”.

Det handlar om en kollektiv självbild, den europeiska ”identiteten”, en idealiserad och trångsynt bild av oss: En dimridå av självupptagenhet som gör att en djupare förståelse av det främmande blir omöjlig. Tragedin blir särskilt komplicerad när fakta är att stora stater i EU (som Spanien, Tyskland och Frankrike), och små (som Portugal och Belgien), har varit kolonialländer, plundrare och förtryckare av ”de mindre värda”: De som i dag kräver respekt och anständighet. Nu stänger vi dem ute: De som gett oss ekonomiska förutsättningar för vår rikedom och välfärd. Den koloniala historien väljer de europeiskt ansvariga att blunda för.

Europa ser sig självt som omgivet av hot. Det starka Kina är hotfullt. Trumps anhängare gör tummen ner för Europa. Flyktingar från Afrika och Asien måste stängas ute. Att möta hoten genom att basunera ut idén om en europeisk civilisation som är kapabel att försvara sina intressen är bekvämt!

Lästips

Hansen-Jonsson: Eurafrika – EU:s koloniala rötter

Nicolas Lunabba: Blir du ledsen om jag dör?

George Orwell: Djurfarmen

Ulf-Göran Widqvist (S) är författare och småföretagare. Han medverkar som fristående krönikör i SN.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa