Det är ett bristyrke – ändå riskerar de jobbet

Obalansen mellan pengar och resurser i vården är ett återkommande problem.

Vårdens största resurs är utan tvekan personalens kompetens och förmåga. Trots en pressad situation har vårdpersonalen också orkat att göra ett bra jobb, skriver SN:s fristående krönikör Tommy Jansson.

Vårdens största resurs är utan tvekan personalens kompetens och förmåga. Trots en pressad situation har vårdpersonalen också orkat att göra ett bra jobb, skriver SN:s fristående krönikör Tommy Jansson.

Foto: Jens Alvin

Krönika2023-12-15 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är en märklig situation som vårdsektorn hamnat i. Inte en gång, två gånger eller tre. Det är snarare ett kontinuerligt problem med finansiering och kompetensförsörjning.


Det återkommande problemet är obalansen mellan pengar och resurser. Och denna obalans försöker politiken att rätta till genom att säga upp fast anställd personal och ofta mönstra inhyrd personal i stället.

Senast när vi hade en liknande situation sa man upp kvalificerad personal, personer som erbjöds fortbildning av bland annat av Arbetsförmedlingen. På frågan om vilket innehåll denna fortbildning skulle ha så var svaret, något överraskande, sjuksköterska. 

I princip är problemet med obalans samma i dag med regioner som ansvariga som när det var landsting som styrde. Så de sjuksköterskor som sägs upp blir arbetslösa eller fortbildade till sjuksköterskor. Samtidigt är det brist på vårdpersonal av alla slag och det finns många vakanser att  fylla.  Så de av regionens medarbetare som nu kan komma att sägas upp skulle lätt få jobb inom sitt yrke, om det inte vore för obalansen på systemnivå. 

Under åren har man lagt miljoner på inhyrd personal, som kommer till en högre kostnad än den fast anställda. Det verkar som om det finns två potentiella vägar att förbättra vårdens ekonomi:

  • Växla inhyrd personal mot fast anställd
  • Minska den administrativa ryggsäcken

Vårdens största resurs är utan tvekan personalens kompetens och lojalitet med uppdraget. Trots en pressad situation har vårdpersonalen också orkat att göra ett bra jobb. Om man låter deras kunnande och engagemang tydligt få påverka det dagliga arbetet kan det bli ännu bättre. 

Med egen anställd personal och system för kontinuerligt förbättringsarbete är det vinnande förslaget det som involverar alla medarbetare i det kreativa arbetet. Det är den ”vanliga” personalen som ser de konkreta problemen samt hur dessa kan lösas. Konsulter från fina gatan är inte allt.

undefined
De av regionens medarbetare som nu kan komma att sägas upp skulle lätt få jobb inom sitt yrke, om det inte vore för obalansen på systemnivå.

Den som jobbar i en progressiv vårdorganisation med högt i tak och ett positivt ledarskap kan bidra med sina erfarenheter till avdelningens eller enhetens förbättringar. Fånga upp medarbetarnas idéer till effektivisering. Fokusera på möjligheter och på faktisk problemlösning!

Man kan säga att det är tur att medarbetarna inom vården är så engagerade och plikttrogna. De månar om patienter och anhöriga och tar stort ansvar trots bristen på resurser. Dags att visa medarbetarna i vården respekt och uppskattning som syns i lönekuvertet!

Tommy Jansson är utvecklingskonsult från Nyköping. Han medverkar som fristående krönikör i SN.