Det är så här länsstyrelsen räddar julen

Genom bussfönstret fann jag svaret.

Foto: privat

Krönika2022-12-23 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När jag reser runt i länet är den vanligaste fråga jag får ”Vad gör ni på länsstyrelsen?”.

Det är svårt att ge ett snabbt och enkelt svar på den saken. Verksamheten är bred och uppgifterna av vitt skilda slag. Men när jag nyligen reste för att besöka min mamma i Härjedalen funderade jag på saken. Genom bussfönstret kunde jag se det fantastiska vinterlandskapet på väg upp genom Hälsingland och senare på väg ner över Dalarna. Där och då kom jag på svaret inför julhelgernas släktmöten. Länsstyrelsen räddar julen!

Utanför såg jag mil efter mil av fantastisk skog och många resliga granar tyngda av snö, Hur orkar dom? Jag tänkte på det arbete länsstyrelserna gör för att bekämpa granbarkborrar som snabbt tar livet av aldrig så ståtliga granar. Hur vi även i Södermanland fått avverka massor av träd efter borrens härjningar. Jag tänkte på arbetet för att minska koldioxidutsläppen som syftar till att minska klimatuppvärmningen. Det är också viktigt för att minska baggarnas aktiviteter. Tillsammans med Region Sörmland och Skogsstyrelsen arbetar vi med det regionala Skogsprogrammet för bättre förvaltning och omsorg om det gröna guldet. Kort sagt, vi gör en hel del för att vi ska kunna ha riktiga julgranar också i framtiden! 

När det gäller lantbruket och livsmedel har vi flera viktiga uppgifter. Vi handlägger och kontrollerar jordbrukarstöd, kontrollerar att lantbrukarna levererar säkra livsmedel och säkert foder. Det handlar om vegetabilier, mjölk, ägg och uppfödning av djur. Jakt och fiske omfattas också. Vad vore julen utan skinka, korvar, rökt kött och rödbetssallad av god kvalitet? Och julgröt utan mjölk, det går bara inte.

Sen kommer de där nödvändiga utomhusaktiviteterna. Uppfriskande promenader och skidåkning. Länsstyrelsen har flera uppdrag när det gäller folkhälsa och vi sköter 170 naturreservat fyllda av naturupplevelser.

'

Vi jobbar med helgernas baksidor också. Kontrollerar alkoholtillstånd och stödjer kommunernas brottsförebyggande arbete. Kris- och beredskapsenheten övar, planerar och kan agera vid stormar och elavbrott. Skogsbränder är dessbättre inte så vanliga i juletid. Och när krig pågår i vår närhet  bygger vi det civila försvaret starkare. Länsstyrelsen är länets högsta civila försvarsmyndighet, det förpliktigar. Vi arbetar med demokrati och mänskliga fri- och rättigheter i en tid när det blåser snålt. Frihet och fred står på mångas önskelista, men är ingen självklarhet. Man måste ständigt jobba och försvara viktiga värden.

Med detta påstår jag inte att länsstyrelsen på egen hand klarar allt. Lite ödmjukhet behövs. Vårt uppdrag är att samverka med andra och jag är glad över det goda samarbete vi har i Södermanland.

Dessutom räknar vi med att varje medborgare bidrar med det viktigaste, omtanke, medmänsklighet och gott humör! Jag önskar er alla en Riktigt God Jul!

Beatrice Ask är Sörmlands landshövding och medverkar som fristående krönikör i SN.