Det är skillnad på folk och folk – även politiskt

Klassamhällets orättvisor präglar också vårt Nyköping.

Foto: Jens Alvin

Krönika2022-08-06 05:18
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I min kommun Nyköping är klassamhället ganska väl kamouflerat. Men varje medborgare som gör anspråk på att känna sin kommun vet hur klassklyftorna yttrar sig, hur välfärden inte omfattar alla: hur vi lever parallella liv. Nyköping är stor nog att hålla sina invånare okunniga om varandra. Men samtidigt liten nog att inte låta oss försvinna i en anonym massa. Vi har trots allt både namn och adress.

Kommunens välfärdsindex är brutalt tydligt om de ekonomiska och sociala klyftornas geografi. I Malmbryggshagen är välfärdspoängen 174 (näst högst och stigande). I Brandkärr är poängen 31 (näst lägst och sjunkande). Statistiken visar övertydligt kommunens hårda segregation: ekonomi, hälsa, arbete, utbildning …

Brandkärr är markerat främst av etniska skäl. Brandkärr är ett utsatt område. Brandkärr är ”orten”; som Husby, Fittja, Tensta … 

Melody Farshin har växt upp i Husby och bor fortfarande där. I böcker och på scen har hon berättat om unga människors liv i orten. I efterordet i boken ”100K” skriver hon: ”Genom tre böcker har jag försökt skapa ord inifrån orten. Ge perspektiv, med karaktärer vi får lära känna och fästa oss vid för att skapa riktiga människor av våra mest problematiserade medborgare. Ge insyn, förståelse och personlighet till oss som medialt porträtteras som minst begripliga. Via berättelsen blir vi alla anhöriga”.

Delmos, myndigheten mot segregation, lämnade nyligen en rapport som visar att segregationen ökar i Sverige. Allt fler kommuner har blivit mer segregerade: fler fattiga och fler rika!

Vilka intressen vill behålla den nuvarande ordningen? Det handlar i grunden om ideologiska värderingar och fördelningspolitik (hur vi använder våra skattepengar).

Ta jämlikhet som utgångspunkt. Jämlikhet – grunden i respekten för allas lika värde. Återigen handlar det om vänsterns och högerns samhällssyn och människosyn. Moderaterna utgår ideologiskt från ojämlikhet som nödvändighet och tillgång: en legitimering av en ojämn fördelning av samhällets resurser. Socialdemokraterna är ofta något ängsliga i besluten, men trovärdiga i idé och sak, om viljan att skapa likvärda möjligheter för alla medborgare.

Jag förväntar mig en ideologisk uppstramning och moralisk ödmjukhet hos vårt politiska ledarskap. En ödmjukhet som öppnar skattkistan för långsiktiga och rejäla satsningar på orten, i vår klasspräglade kommun.

Lästips

Andreas Cervenka: Girig-Sverige

Melody Farshin: Mizeria, Lowkey, 100K

Per Molander: Ojämlikhetens anatomi

Ulf-Göran Widqvist (S) är författare och småföretagare. Han medverkar som fristående krönikör i SN.