Det är uppenbart att Ryssland styrs av en fascist

Krönika 28 maj 2022 05:14
Detta är en ledarkrönika. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Det är viktigt att alla som står upp mot den ryske ledaren Vladimir Putin inser att denne man platsar bland de värsta envåldshärskarna i mänsklighetens historia. Denne hänsynslöse man måste ställas inför rätta och låsas in. Det går inte att förhandla med en narcissistisk mytoman, vars ledarstil är management by fear.

Putin ljuger fortlöpande och man kan undra om han tror på sina egna lögner, eller om han bara fabulerar för att förleda alla vanliga ryssar. Dessa saknar immunitet mot lögner, i många år har de matats med Kremls vilseledande och falska påståenden.

Både Putin och utrikesminister Sergei Lavrov försöker att övertyga ryssarna om att det är ukrainska styrkor som skjuter sina egna landsmän på civila i skolor och vårdinrättningar. Putin säger sig därför nödsakad att dra igång sin ”operation”, eftersom Ukraina har tagits över av nazister och terrorister. 

Här inser man vilket stort behov av faktabaserad och korrekt historieskrivning som föreligger hos vanliga ryssar:

– fascister kännetecknas av brutalitet och envåldshärskande

– beteckningen fascist kommer från italienska ”fasce” som betyder piska/risknippe, den som bar fasce-symbolen hade makten att straffa

– nazisterna är fascister med fokus på judendom

 

En närmare granskning utifrån fascismens värdegrund  visar att just Vladimir Putin är en klockren fascist som kräver de vanliga ryssarnas totala underkastelse.  Han tar sig också rätten att mörda personer han inte gillar – med radioaktivt gift eller handeldvapen. I dag finns ett stort antal fascistoida människor i Putins kretsar samlade i Kreml, inte i Ukraina. Det är dessa vi måste akta oss för, ställa inför internationell domstol och låsa in för gott.

Vid en rättslig prövning kommer alla dessa Putins lögner att framstå som hjärnspöken. Alla som har backat upp honom kommer att ses som, i bästa fall, aningslösa. De borde förstås skämmas, precis som Hitlers vapendragare och medlöpare tvingades göra vid krigsslutet. 

Vladimir Putin kommer aldrig att ändra sig och bli demokrat eller humanist. Han kommer att utgöra ett latent hot mot mänskligheten så länge han går lös. Ju snabbare han skiljs från makten desto bättre. För mänskligheten.

 

Tommy Jansson är utvecklingskonsult från Nyköping. Han medverkar som fristående krönikör i SN.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa