Det går en regnbågsridå genom Europa

HBTQ-rättigheter delar EU i västlig anständighet och östlig skamlighet.

Foto: Jens Alvin

Krönika2021-01-09 05:26
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En god vän frågade mig (före coronan) om Vilnius och Litauen. Hon och hennes partner hade planer på ett helgbesök. Vilnius är värt ett besök, sa jag, men gå inte hand i hand och ge inte varandra ömhetsbetygelser inför ortsborna. Jaså, sa hon, har de homoskräck? Ja, det är det minsta man kan säga. 84 procent av Litauens HBTQ-personer vågar inte komma ut med sin identitet av rädsla för repressalier.

1989-1991 revs under folkens jubel den järnridå som delat Europa i decennier: Frihet och demokrati – ropen skallade! Löften om en ny tid och ett nytt liv svepte över Öst- och Centraleuropa. Diktaturerna var döda och skulle begravas.

2004 och 2007 blev 10 länder i regionen medlemmar i EU och åtog sig att respektera EU:s grundprinciper om fria och rättvisa val, fri press, rättsstatens principer och mänskliga rättigheter. Pengarna i EU lockade, men troheten till principerna är bara vackra ord i vinden. Korruptionen är brutal i hela regionen. Rättsosäkerheten är förödande. De fria orden är sparsamma. Allra värst är den bristande respekten för alla människors lika värde. 

Regnbågsflaggan är den nya ridå som delar EU i västlig anständighet och östlig skamlighet. 

I detta andliga mörker är Polen mest groteskt med sina HBTQ-fria kommuner: ”Fri jakt på homosexuella”. Lokala uppvisningar av hycklande moral, skräck för fri tanke och personlig livsföring: allt påhejat av den polska regeringen. 

Eller för att citera den rumänska ortodoxa kyrkan i ämnet HBTQ: ”Vi vill vara med i Europa, men inte i Sodom och Gomorra”. Rumänien agerade praktiskt på EU:s kritik för lagstiftning mot homosexualitet. Lagarna ändrades, men så fort medlemskapet i EU var klart återgick myndigheter och domstolar till den gamla homofoba traditionen. 

I sju av länderna i regionen, bland andra Polen, Ungern och Rumänien, tycker inte ens hälften av befolkningen att homosexuella ska ha samma rättigheter som heterosexuella.

EU gör stort nummer av de goda ”europeiska värderingar" som präglar unionen och umgänget mellan makt och medborgare, och avser då bland annat rättsstat och respekt för allas lika värde. Men innan homosexuella i Vilnius eller Budapest har samma rättigheter som homosexuella i Madrid eller Stockholm, är det inte mycket bevänt med ”europeiska värderingar”.

Lägg här till den brutala och rasistiska behandlingen av romer i främst Ungern, Tjeckien, Slovakien, Rumänien och Bulgarien.

Respekten för människovärdet är kulturkrigets första offer!

Ulf-Göran Widqvist (S) är författare och småföretagare. Han medverkar som fristående krönikör i SN.

Regnbågsflaggan är den nya ridå som delar EU i västlig anständighet och östlig skamlighet, skriver krönikören Ulf-Göran Widqvist (S).
Regnbågsflaggan är den nya ridå som delar EU i västlig anständighet och östlig skamlighet, skriver krönikören Ulf-Göran Widqvist (S).